torsdag 9 juni 2011

The coolest summers will be hotter than the hottest

"According to our projections, large areas of the globe are likely to warm up so quickly that, by the middle of this century, even the coolest summers will be hotter than the hottest summers of the past 50 year."

Så sa Noah Diffenbaugh, ledande namn vid Stanford Universitys pågående forskning om klimatförändringarna, när en ny studie publicerades häromdagen.

Enligt studien så går vi utan tvekan mot betydligt varmare somrar den närmaste årtiondena. I vissa fall kan det handla om kraftiga förändringar. Temperaturhöjningarna kommer att märkas först i de tropiska delarna av jorden, för att sedan sprida sig norrut och söderut. Forskarna bygger sin framtidsskrivning på beräkningar utifrån en mängd olika data och modeller.

Nyheten, som rapporteras av de flesta stora medier här i USA, kommer i ett intressant läge. Som jag tidigare skrivit om så sätter olika naturfenomen sin prägel på nyhetsrapporteringen just nu. Det handlar om tornados, översvämningar, stora bränder och dessutom håller nu den första namngivna tropiska sommarstormen (Adrian) att bygga upp sig söderut.

Huruvida klimatförändringen leder till svårare oväder och andra mer eller mindre katastrofala följder, är väl inte helt klarlagt. Det kan handla om mer normala svängningar i långa cykler. Men de flesta forskare är trots allt inne på att mänskliga aktiviteter påverkar klimatet också på kort sikt - och att detta i sin tur kan påverka den klimat- och väderleksmässiga balansen. Med oväder, torka, översvämningar och annat som följd.

Intressant är också att republikanernas huvudkandidat till partiets presidentnominering, Mitt Romney, i går gick ut och tydligt deklarerade att han tror att mänsklig aktivitet påverkar klimatet. Det är ett förvånansvärt modigt utalande, eftersom i stort sett alla andra tongivande republikanerna är så kallade klimatförändrings-förnekare.

Den konservative radioprataren Rush Limbaughs kommentar var kort och koncis när han refererade Romneys uttalande:

"Bye, bye, nomination. Another one down".

Detta blogginlägg är för övrigt skrivet på en dag då temperaturen ska nå nästan 40 grader i Washington DC. Läs mer om studien från Stanford University här.

tisdag 7 juni 2011

Den amerikanska vänsterns problem

Den amerikanska vänstern - den som ligger till vänster om mittenpolitikern Barack Obama - har stora problem. Och till stora delar är det självförvållat.

Det senaste exemplet är den pinsamma historien om Anthony Weiner. Han var en av de stora hoppen för de radikala amerikanerna - en favorit bland politiska kommentatorer som Ed Schulz (själv avstängd en vecka från sin show efter att ha förlolämpat en kvinnlig kollega på högerkanten) och Rachel Maddow och ofta refererad till i vänstertidskrifter som The Nation.

Så gör han bort sig kapitalt, försöker inleda förhållanden via nätet med unga tjejer, Skickar ut bilder av sin weiner (snopp), ljuger i stort sett hela medieetablissemanget rakt upp i ansiktet och uppträder allmänt omoraliskt i ett land där moral betyder allt när det gäller politisk trovärdighet (sedan må många tycka att det i själva verkat handlar om dubbelmoral, men...).

Detta sker i ungefär samma veva som John Edwards, den mest vänsterorienterade presidentkandidaten (av tyngd) i samband med det förra valet, kan komma att åtalas bland annat för att ha använt kampanjpengar för att försöka skyla över det faktum att han fått barn med en älskarinna. Detta samtidigt som frun, Elisabeth Edwards, var svårt sjuk i cancer - hon avled för något halvår sedan.

Man undrar stillsamt hur de här killarna tänker, den mån de överhuvudtaget tänker. Hur kan man göra sådana här saker, när det finns hur många exempel som helst på hur det nästan alltid slutar?

Just nu sitter talkshow-värdarna på Fox News och njuter, skrattar och gottar sig hejdlöst - och med all rätt. Vänsterrörelsen i USA har stora problem, inte bara när det gäller moralfrågor och trovärdighet bland portalfigurer. Det handlar också om att de helt tappat initiativet i debatten - där högerpopulismen i form av teaparty-rörelsen dominerat fullständigt, samt att de förlorat i viktiga strategiska nyckelfrågor: den urvattnade sjukvårdsreformen, uteblivna förstärkta fackliga rättigheter och flera bakslag i miljöpolitiken är bara några exempel.

Vinterns protester i främst Wisconsin skänkte en gnutta hopp för den sargade vänstern och lyckades gjuta lite självförtroende i rörelsen. Men det hoppet och ökade självförtroendet försvann snabbt.

För med företrädare som Weiner och Edwards behövs knappt några fiender. Den amerikanska vänstern klarar av att avväpna sig helt på egen hand...

torsdag 2 juni 2011

Tragiska naturfenomen drabbar USA

Om ni undrar varför det varit tämligen tyst på denna blogg ett tag nu, så beror det inte på att jorden håller på att gå under (se förra inlägget). Lördagen den 21 maj övergick i söndag utan några märkbara tecken på jordbävningar.

Däremot har nyheterna här i USA präglats av andra tragiska naturfenomen under senare tid. Ett antal stora tornados har slagit till runt om i främst mellersta USA. Alabama drabbades ett flertal gånger under april, med sammanlagt mer än 300 döda.

Ni har säkert hört talas om staden Joplin, Missouri, där 134 personer dog när en gigantisk tornado drog fram söndagen den 22 maj. Så sent som i går eftermiddag härjade ytterligare tornados i trakten av Springfield, Massachusetts. Fyra personer har hittats döda.

Sammantaget har vårens tornadosäsong lett till minst 458 dödsfall, den högsta siffran sedan 1953.

Dessutom har delar av USA drabbats av stora översvämningar, särskilt runt Mississippi, där myndigheterna tvingades spränga hål i skyddsvallarna och släppa ut stora mängder vatten i jordbruksområden för att rädda hotade städer längs floden. Konsekvensen har blivit ett antal förstörda bondgårdar och en förstörd odlingssäsong för många lantbrukare.

Det har varit en hel del diskussioner om orsaken till dessa våldsamma naturfenomen. En del menar att det handlar om vädersituationen i haven söder om USA, som påverkar vindar och väder norrut. Främst då väderfenomenet El Ninjo, som har sitt ursprung i de tropiska delarna av Stilla Havet. Under senare år har följderna av El Ninjo och andra väderstrukturer i de tropiska delarna av jorden blivit våldsammare och "peakarna" har dessutom en tendens att återkomma oftare.

En tänkbar förklaring till detta skulle kunna vara klimatförändringen, som många också menar ligger bakom de ökade problemen med översvämningar.

Här i USA råder det långt ifrån någon konsensus om att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan - eller ens att det existerar några förändringar värda att ta på allvar. Det är främst politiker på högerkanten som inte tror på det här och som följdaktligen gått emot de förslag som Obamaadminstrationen lagt fram och som syftar till att minska koldioxidutsläppen. När nu republikanerna är i majoritet i representanthuset, har "klimatförnekarnas" praktiska möjligheter att stoppa olika lagförslag dessutom ökat kraftigt. Obama har för övrigt tonat ner sina målsättningar när det gäller reduceringar och har bland annat diskuterat ökade möjligheter att förbränna kol och att det ska bli lättare att öppna nya oljekällor.