"According to our projections, large areas of the globe are likely to warm up so quickly that, by the middle of this century, even the coolest summers will be hotter than the hottest summers of the past 50 year."
Så sa Noah Diffenbaugh, ledande namn vid Stanford Universitys pågående forskning om klimatförändringarna, när en ny studie publicerades häromdagen.
Enligt studien så går vi utan tvekan mot betydligt varmare somrar den närmaste årtiondena. I vissa fall kan det handla om kraftiga förändringar. Temperaturhöjningarna kommer att märkas först i de tropiska delarna av jorden, för att sedan sprida sig norrut och söderut. Forskarna bygger sin framtidsskrivning på beräkningar utifrån en mängd olika data och modeller.
Nyheten, som rapporteras av de flesta stora medier här i USA, kommer i ett intressant läge. Som jag tidigare skrivit om så sätter olika naturfenomen sin prägel på nyhetsrapporteringen just nu. Det handlar om tornados, översvämningar, stora bränder och dessutom håller nu den första namngivna tropiska sommarstormen (Adrian) att bygga upp sig söderut.
Huruvida klimatförändringen leder till svårare oväder och andra mer eller mindre katastrofala följder, är väl inte helt klarlagt. Det kan handla om mer normala svängningar i långa cykler. Men de flesta forskare är trots allt inne på att mänskliga aktiviteter påverkar klimatet också på kort sikt - och att detta i sin tur kan påverka den klimat- och väderleksmässiga balansen. Med oväder, torka, översvämningar och annat som följd.
Intressant är också att republikanernas huvudkandidat till partiets presidentnominering, Mitt Romney, i går gick ut och tydligt deklarerade att han tror att mänsklig aktivitet påverkar klimatet. Det är ett förvånansvärt modigt utalande, eftersom i stort sett alla andra tongivande republikanerna är så kallade klimatförändrings-förnekare.
Den konservative radioprataren Rush Limbaughs kommentar var kort och koncis när han refererade Romneys uttalande:
"Bye, bye, nomination. Another one down".
Detta blogginlägg är för övrigt skrivet på en dag då temperaturen ska nå nästan 40 grader i Washington DC. Läs mer om studien från Stanford University här.
1 kommentar:
På det teoretiska planet rasar en debatt mellan en majoritet av klimarvarnare och en minoritet av klimatförnekare - de senare kan mycket väl vara motiverade av att man inte alls vill acceptera därför att konsekvenserna för egen del är alltför negativa.
På det praktiska planet sker nästa ingenting. Förra året satte vi rekord i CO2-utsläpp i världen. Just nu verkar vi dessutom gå mot avveckling av kärnkraften vilket också sannolikt ökar CO2-utsläppen.
Är jag realist eller domedagsprofet?
Skicka en kommentar