fredag 14 maj 2010

Radikaliserad amerikansk huvudstad

Washington DC är en märklig stad. Den är på samma gång den formella huvudstaden i världens mäktigaste land - och samtidigt en pulserande, levande och frustande stad som lever sitt eget liv under eller bakom presidenten, kongressen och högsta domstolen.

Vi som lever i stan ser ett annat DC än det som präglas av ministerier, förvaltningar, monument, pengar och makt. Och just nu händer det intressanta grejer här i vår stad.

Washington DC håller sakta på att förvandlas till den mest progressiva staden i landet. Den är till och med på väg att slå ställen som Berkely, en av de få kommunerna i USA som haft en kommunistiskt borgmästare i modern tid.

Dagens Washington Post tar upp en hel rad av enskilda företeelser som visar att Distriktet är på väg att radikaliseras. Det handlar om allt ifrån uttänkta ekologiska strategier till liberalisering av droganvändning.

Listan är lång. Några exempel:
  • Det är sedan några månader okej att gifta sig med en person av samma kön.
  • Cykelleder byggs ut i rasande fart, bland annat på självaste Pennsylvania Avenue där Vita Huset ligger.
  • Planer finns för att återinföra spårvagnar.
  • Sedan ett drygt år finns det ett utbyggt system för lånecyklar i de centrala delarna.
  • Särskild lokal skatt på plastpåsar har redan införts.
  • Särskild lokal skatt på söta drycker diskuteras.
  • Legalisering av marijuana för medicinskt bruk är på gång.
  • Införande av bättre skolmat, bland annat ska organisk ("krav-märkt") och lokalt producerad mat prioriteras.

En av de styrande politikerna i Distriktets motsvarighet till kommunstyrelse, Tommy Wells, säger till the Post att "People are looking for a fresh approach and a progressiv approach (...) We are making the progressiv agenda the priority".

Wells åker själv till Europa varje vår för att låta sig inspireras av radikala idéer som kan föras över till den amerikanska huvudstaden.

Washington DC håller långsamt även på att förändras demografiskt, vilket kan spela in i radikaliseringen. Sta'n har traditionellt dominerats av en svart majoritet, som - vilket kan tyckas en aning märklig - haft en rätt konservativ politisk grundsyn. Eller rättare sagt kanske, de har haft andra fokus än saker som miljöfrågor, genusperspektiv och hälsosam mat.

Men de senaste åren har befolkninge blandats upp kraftigt. Dels har nya och mer radikala afro-amerikaner flytta hit. Och de har påverkat den "gamla" svarta befolkningen och fått dem att bli mer intresserade av livstilsfrågor som t ex bra mat eller miljöfrågor. Och dels har det kommit hit många fler yngre och liberala personer via universiteten och de många progressiva organisationer som finns samlade i DC. Även de har påverkat den lokala politikens inrikting.

Fortfarande är det dock enorma sociala skillnader mellan olika grupper i Washington DC. Och klyftorna har ökat under den senaste tioårsperioden.

Och som tidigare bor de fattigaste i sta'ns sydöstra del. Där är det långt mellan butiker som säljer organiska grönsaker. Där är det långt mellan butiker som säljer grönsaker överhuvudtaget...

1 kommentar:

Anders sa...

Jätteintressant! Detta land är fullständigt fascinerande; spänner från fullständiga lunatics till radikala ansvarstagare. I Sverige är den hetaste politiska frågan fördelning av föräldradagar. Exciting.