Mellanårsvalet är över här i USA och resultatet blev väl ungefär som väntat: Republikanerna gick framåt stort och tog över majoriteten i representanthuset. Senaten är fortfarande demokratiskt, men man förlorade sex mandat. Det mest glädjande för demokraterna var väl att Harry Reid lyckades besegra Tea Party-favoriten Sharron Angle i senatsvalet i Nevada. I övrigt var det inte så mycket att yvas över.
Nu funderar Rand Paul, som vann senastvalet i Kentucky, att starta en särskild Tea Party-grupp i kongressen. Även om flera av Tea Party-kandidaterna inte lyckades komma in i kongressen, så måste valet ändå betraktas som en rejält politiskt genomslag för denna brokiga och högljudda rörelse.
I skuggan av republikanernas framgångar och Tea Party-rörelsens avtryck på den politiska scenen, så finns det en annan stark och inflytelserik grupp inom amerikansk politik: Den konservativa kristna rörelsen.
Den kristna högern har spelat en stor och tung roll under många år och mycket talar för att dess betydelse snarare ökar än minskar. En stor del av Tea Party-rörelsen är aktiva inom högerorienterade samfund - och i många fall rör det sig om renodlat fundamentalistiska trosuppfattningar: Guds ord och Bibeln ska styra samhället.
För den som är intresserad så finns det ett längre reportage på detta tema i senaste numret av tidskriften Fokus. Min blygsamhet förhindrar mig från att berätta vem som skrivit detta alster, men det är värt att läsa...
3 kommentarer:
Intressant artikel. Vart är USA på väg? Och de fundamentalistiska strömningarna verkar vara på stark frammarsch, vilket kan ha en grund i en växande oro, ångest för framtiden. "Change" fungerade inte, låt oss försöka "Back". Vad finns det för reflexioner hos liberala skribenter i USA?
Du känns nu etablerad som tung USA-bevakare för FOKUS. Mycket läsvärt.
Kan man förvänta sig att Obama nu börjar krydda sina tal med lite mer "God bless"?
Werner: En intressant aspekt är de mer liberalt/progressivt sinnade kristna. De är överlag frustrerade över att kristna (mer eller mindre) fundamentalister lagt beslag på och gjort sig till uttolkare av hur en "kristen politik" ska tolkas eller utformas. Vänsterkristna (som väl i Sverige måste anses ligga i den politiska mittfåran) har svårt att nå ut i den politiska debatten och hamnar allt mer i skuggan av den betydligt mer aktiva och "tuffa" högern.
Anders: Ja, det är väl inte helt otänkbart. Han har redan börjat synas mer i olika kristna/kyrkliga sammanhang. Han insåg möjligen att det var ett smart drag när han lästa att var femte amerikan tror att han är muslim.
Skicka en kommentar