måndag 14 mars 2011

Fortsatt kräftgång för tryckta medier

För första gången i historien så inhämtar amerikanerna sina nyheter via webben i större utsträckning än från tryckta tidningar.

Det visar en ny studie som Pew Project for Excellence in Journalism publicerade i dag. Enligt rapporten, som är en sammanfattning av utvecklingen inom de amerikanska medierna under 2010, så uppger 46 procent av de tillfrågade att de regelbundet använder nätet som nyhetskälla. Motsvarande siffra för andelen som uppger tryckta medier som källa är 40 procent.

Viktigaste nyhetsförmedlaren är dock de lokala TV-nyheterna. 50 procent av amerikanerna säger att de tittar på dessa sändningar minst tre gånger per vecka.

Överhuvudtaget är Pews årsrapport en rätt dyster läsning för "gammelmedia". De fortsätter överlag att tappa läsare/tittare/lyssnare. Störst problem har de tryckta medierna. Där minskar upplagorna i stort sett för alla. Dessutom minskar annonsintäkterna för tredje året i rad - för första gången är nu de samlade annonsintäkterna större på webben jämfört med de som genereras via tryckta tidningar.

Enda trösten är möjligen att 2010 inte såg riktigt lika illa ut som de två föregående åren. Antalet tidningar som tvingades lägga ner minskade och besparingar och personalminskningar var inte lika drastiska på redaktionerna jämfört med 2008 respektive 2009.

Inga kommentarer: