lördag 9 april 2011

Beck får gå och Palin är försvunnen - vad händer med Tea Party-rörelsen?

Sarah Palin har legat lågt sedan skottdådet i Tucson i början av januari och i veckan meddelade Glenn Beck att han och Fox News går skilda vägar. Den amerikanska Tea Party-rörelsens båda frontfigurer har det rätt tufft nu.

Och det gäller för övrigt hela rörelsen. Förra veckan hade man hoppats samla tusentals demonstranter utanför kongressen här i Washington DC för att kräva statliga budgetnedskärningar. Det kom några hundra.

Huruvida det minskade draget kring den amerikanska yttersta högern är något tillfälligt eller en mer stabil trend, återstår att se. Men det verkar onekligen som den politiska vinden nu blåser åt vänster igen i USA efter flera år av intensiva högervindar. Demonstrationerna i Wisconsin för någon månad sedan samlade till exempel massor av folk och fick uppföljningar i ett tiotal andra delstater.

Samtidigt har intresset för Tea Party-rörelsen svalnat betydligt. I veckan som gick meddelade en av rörelsens absoluta favoriter, Glenn Beck, att han lägger av med sin dagliga show på Fox News. Det är väl inte riktigt klarlagt om han fått foten, men det är ett faktum att han tappat både publik och annonsintäkter under det senaste halvåret. Hans orerande och ritande framför några svarta tavlor har blivit alltmer förvirrat och folk och annonsörer har börjat dra öronen åt sig.

Så här i efterhand kan man konstatera att Becks absoluta höjdpunkt som politisk fixstjärna på högerkanten antagligen kom i slutet av augusti, då hans samlade hundratusentals personer längs the National Mall i samband med sitt "Restoring Honor Rally".

Hans huvudgäst då var Sarah Palin, men även hon har delvis försvunnit ur folks medvetande den gångna vintern. Hon har inte alls synts till i den allmänna debatten och verkar mer eller mindre medvetet ligga lågt. Såpass lågt att folk nu börjar undra om det har hänt något.

Hennes frånvaro från offentligheten har börjat synas i opinionsundersökningarna om vem som är favorit till att bli republikansk presidentkandidat. Enligt de senaste publicerade undersökningarna ligger Mike Huckabee och Mitt Romney på delad första plats, Donald Trump (!) på tredje och Palin på fjärde. Mellan 10 och 13 procent av de tillfrågade har Palin som favorit. Innan januari låg hon stabilt på drygt 20 procent.

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att döma ut Tea Party-rörelsens politiska inflytande inför det kommande presidentvalet. Men den senaste tidens utveckling är onekligen intressant...

Inga kommentarer: