måndag 11 april 2011

Don't tread on DC!



Det jäser i Washington DC. I går kväll greps borgmästare Vincent Gray sedan han helt sonika satt sig ner på Constitution Avenue i protest mot den nationella kongressens behandling av Washington DC:s självbestämmande.

Det är i och för sig inget ovanligt med protester här. Det jäser rätt ofta i DC. Framförallt är folk förbaskade över att de är de enda av USA:s medborgare som saknar representation i det nationella parlamentet. De drygt 600.000 invånarna i landets huvudstad har inga ledamöter i vare sig representhuset eller i senaten. Det finns en slags observatör med yttranderätt i representanthuset, men hon saknar rösträtt.

Den här lätt absurda situationen har retat Washingtonborna i omkring 200 år, men det verkar inte som om det kommer att bli någon representation inom överskådlig tid.

Därav världens sannolikt mest spridda demonstrationsplakat: I stort sett samtliga bilar i DC åker nämligen omkring med texten "Taxation Without Representation" på sina registreringsskyltar.

Överhuvudtaget har DC:s möjligheter att själv som stad bestämma över sina egna angelägenheter alltid varit kraftigt beskurna. Det var bara några årtionden sedan som den nationella kongressen satt och beslutade i detalj över DC:s offentliga skolor. Det handlade om allt från övergripande budget till detaljerade frågor om byte av en värmepanna.

Och det var först 1975 som Washington fick en egen borgmästare.

På senare tid har kongressen alltmer börjat lämna över beslutanderätten till lokala politiker och folkvalda församlingar. Men fortfarande finns det en hel del märkligheter kvar. Och några av dessa märkligheter fick vi se i samband med den nyligen genomförda budgetuppgörelsen i kongressen.

Som en konsekvens av denna uppgörelse tillåts t ex nu inte längre DC att subventionera aborter för kvinnor som saknar egna medel - eller försäkring - som kan bekosta den. Tills nu har alltså också fattiga kvinnor i Washington haft möjlighet att genomgå en abort eftersom de kunnat få ekonomiskt stöd av staden för detta. Detta är ett beslut som tagits av det som motsvarar kommunfullmäktige här och pengarna kommer från skattemedel som invånare i DC själva betalat in. Men nu är det slut med det. Inga skattepengar får långre användas till aborter i den amerikanska huvudstaden. Det har kongressen bestämt.

Två dagar efter uppgörelsen var sta'n tapetserad med skyltar: "Don't Tread on DC!" (Trampa inte på DC) var budskapet. Och borgmästare Vincent Gray gick ut i ett osedvanligt hätskt angrepp mot den nationella kongressen och bristen på självstyre och beslutanderätt i egna angelägenheter som fortfarande präglar den lokala politiken i DC.

"Det är horribelt att vi inte får bestämma om hur vi vill använda våra egna pengar", var hans budskap.

I måndags kväll samlades några hundra personer utanför kongressen för att protestera mot hur Washington DC behandlas. Ett 40-tal personer greps, bland dem borgmästaren själv, när de helt sonika satte sig ner på Constitution Avenue och högljutt krävde att också DC-borna ska åtnjuta samma konstitutionella rättigheter som resten av medborgarna i USA.

Enligt uppgift ska president Obama ha "gett" ett stopp för skattefinansierade DC-aborter till republikanerna i förhandlingen i utbyte att de skulle dra tillbaka sitt krav på ett stopp för statliga pengar till organisationen och vårdgivaren Planned Parenthood.

Kongressens budgetuppgörelse har således satt ny fart och större fokus på diskussionen om den amerikanska huvudstadens minst sagt märkliga juridiska ställning och det faktum att dess invånare saknar formellt inflytande i ett flertal viktiga områden och dessutom inte har några representanter alls i landets högsta politiska församling.

Inga kommentarer: