Bilden av den tjocka och snälla poliskonstapeln är sann åtminstone till hälften här i Washington DC.
Poliserna är nämligen tjocka.
Den ökade fetman i kåren har börjat bli ett problem och nu har polisledningen dragit igång en tävling som ska leda till viktminskning och ökad kunskap om kost och motion. "Biggest Loser" är namnet på tävlingen.
Biggest loser är annars oftast de fattigaste invånarna i de fattigaste stadsdelerna i DC. I går sköts två personer ihjäl av polisen i Distriktet. I det ena fallet dog en person av skottskador i samband med tumult vid en begravning. I det andra var det en 25-årig kille som, enligt vittnen, försökt fly från polisen in i en gränd. Han blev skjuten bakifrån och avled.
I går kväll samlades många personer vid platsen i nordöstra delen av stan och enligt Washington Post är missnöjet över polisens agerande stort främst bland den svarta befolkningen.
Polisen i Distriktet har ett grundmurat dåligt rykte bland de svarta, ett rykte som kan förklaras historiskt. Kåren var länge helvit och ägnade förr en stor del av sin tid till att se till att slå ner alla tänkbara medborgarrättsliga aktiviteter. Det var först i slutet av 1960-talet som de första svarta poliserna anställdes. I samma veva kom de välkända kravallerna, när stora delar av centrala Washington liknade en krigszon.
Misstänksamheten mot polisen bland african-americans är alltjämnt hög, även om det numera finns gott om svarta poliser.
Och situationen blir inte direkt bättre av att polisen fortsätter skjuta ihjäl personer till synes utan att vara tvingade till det. För något år sedan inträffade det ett uppmärksammat fall där en ung pojke, jag tror han var runt 14 år, blev ihjälskjuten av en polis från en bil. Pojken var helt obeväpnad och uppträdde inte hotfullt på något sätt. Polisen trodde att han stulit en moped, vilket visade sig vara fel.
"En ren avrättning" beskrev 25-åringens pappa dödsskottet i går. Han var intervjuad i Washington Post.
Det är händelser som dessa som gör att förtroendet för polisen i de mest utsatta stadsdelarna fortsätter vara uruselt.
Ett grundproblem är att den amerikanska polisen överlag är dåligt utbildad. Jag träffade en professor i kriminologi på en middag häromveckan och han berättade att poliskåren i USA sällan har mer än en kort introduktionsutbildning, kanske på ett par månader. I många fall knappt ens det (det ser olika ut i olka delar av landet). Det gäller särskilt fotfolket, uniformerad personal som är ute på stan och som oftast åker på larm av akut karaktär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar