torsdag 4 juni 2009

Amerikansk vårdreform allt närmare

Den stora amerikanska vårdreformen, som Barack Obama utlovat ska presenteras redan i år, blir nu allt mer konkret. USA Today rapporterar att presidenten nu preciserat sina tankar kring hur ett framtida hälso- och sjukvårdssystem ska se ut i USA.

Enligt tidningen vill han ha såväl en statligt organiserad sjukvårdsförsäkring - som ska finnas som ett alternativ till de privata - som i praktiken ett obligatorium för alla amerikaner att teckna en försäkring.

Båda dessa förslag kommer att reta upp de republikanska ledamöterna i både senat och representanthus. Och sannolikt kommer även flera demokrater, åtminstone i huset, att gå emot både den offentliga försäkringen och obligatoriet.

Just nu sitter nyckelpersoner i kongressens båda kamrar och snickrar intensivt på ett förslag till reform som enligt planerna ska presenteras före sommaruppehållet i augusti. Reformarbetet sker i intimt samarbete med Vita huset och dess vårdsamordnare Nancy-Ann DeParle. Även hälsominister Kathleen Sebelius jobbar för närvarande för högtryck med den kommande reformen.

Det kommer att bli en het politisk vårdsommar här i USA.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Det ska bli jättespännande att se hur det går med det här. Vet du något om åsiktsläget bland demokraterna - ungefär hur stor andel av dem är för resp emot Obamas förslag? Eller, annorlunda uttryckt: kommer han kunna få igenom det?
/Hanna

Peter sa...

Det finns demokrater både på vänsterkanten och högerkanten som redan uttryckt kritik mot den kommande reformen. Från vänsterhåll menar man att reformen inte leder till en tillräckligt grundläggande förändring av systemet, t ex att sjukvårdsförsäkringen förstatligas helt och hållet och ska omfatta alla utan undantag (typ en skandinavisk modell).
Från högerhåll gillar man inte idén om en obligatorisk minimumförsäkring och inte heller att staten ska tillhandahålla en försäkring öppen för alla och som ska drivas på samma villkor som de privata försäkringarna.
Men sannolikt kommer de flesta demokrater i både senast och representanthus stödja ett kommande förslag - annars lär inte förslaget läggas fram.
Under de närmaste veckorna kommer nog en hel del att klarna.