söndag 23 augusti 2009

Spännande höst med hälso-tema

Efter ett långt och lättjefullt sommarlov i Sverige, är jag nu tillbaka vid skrivbordet i Washington DC. Och redan nu kan jag konstatera att denna USA-höst med största sannolikhet kommer att präglas av två ämnen. De har dessutom ett rätt uppenbart samband:
  • Den nya influensan, A(H1N1). Till vardags kallad svininfluensan.
  • Den planerade vårdreformen, som - inte helt oväntat - stött på patrull.

För att börja med influensan, är det uppenbart att den svenska pandemiberedskapen vida överträffar den amerikanska. Här ligger man generellt rejält efter i planering, antalet beställda vaccindoser räcker inte på långa vägar åt hela befolkningen, på många håll är det fortfarande helt oklart hur massvaccineringen ska organiseras. Och så vidare. Som bekant saknar ju USA en motsvarighet till de svenska landstingen. Det finns helt enkelt ingen tydlig eller nationellt enhetlig sjukvårdshuvudman. Anvaret för sjukvården ligger istället placerat på många olika nivåer, alltifrån statliga departement och myndigheter och ner till den enskilde medborgaren.

Jag får säkert anledning att återkomma i den här frågan, liksom när det gäller det pågående reformarbetet kring den amerikanska vårdsektorn.

Fortfarande i början av sommaren såg det ganska ljust ut för president Obamas ambitioner att förändra sjukvården. Men därefter har det börjat gnissla i reformmaskineriet. Ledamöter i kongressens båda kamrar - republikaner, men även en del demokrater - har uttalat kritik. Opinionen har så sakta börjat svänga, bland annat som en följd av tämligen fula angrepp från bland andra Sarah Palin.

Jag tror fortfarande att Obama kommer att lyckas genomföra åtminstone den största delen av sina planerade förändringar, men det blir nog inte riktigt lika enkelt som många trodde i våras. Sannolikt kommer det att krävas en del ytterligare kompromisser - vilket kommer att försvaga och urvattna en redan ganska försiktig reform - och den ambitiösa tidsplanen kommer knappast att kunna hållas. Barack Obama har ju praktiskt taget utlovat att en reform ska vara klar, beslutad och undertecknad redan i år. Enligt planen skulle både senaten och representanthuset vara klara med sina respektive förslag för ett par veckor sedan, före kongressens sommarlov i augusti, för att snabbt komma igång med förhandlingar om ett gemensamt förslag under hösten. Men ännu finns inga konkreta förskag att diskutera utifrån.

Det kommer att bli en het hälso-höst i år.

2 kommentarer:

Werner sa...

Ja, jag ser med intresse fram mot research och djuplodande kommentarer om båda ämnena. Sen har vi ju alltid klimatfrågan och bilarna.
Så hösten kan bli verkligt intressant.

Peter sa...

Glöm inte ekonomin...