söndag 6 februari 2011

100 år sedan Ronald Reagan föddes

I dag, söndagen den 11 februari, är det 100 år sedan USA:s 40:e president, guvernören och skådespelaren Ronald Reagan föddes.

Jag var här i USA samband med att han dog sommaren 2004 och det var nog första gången jag på allvar insåg vilken stor och respekterad president han faktiskt var. Nu, i samband med 100-årsdagen, är tidningar, radio och TV fyllda med porträtt och debatt om Reagan. Och det intresanta är att det knappast råder enighet om hans politiska arv och genmäle.

Det är inte alldeles självklart att den man, som kanske mer än någon annan stått som symbol för amerikansk politsikt konservatism under efterkrigstiden, skulle finna sig väl tillrätta i dagens högerpopulistiska politiska rörelse - som the Tea Party.

Ronald Reagan var utan tvekan en konservativ republikansk politiker och dessutom något av enm ikon för dagens konservativa på den republikanska högerkanten.

Han inledde sin presidentperiod med att sänka skatterna kraftigt överlag. Men han kom aldrig tillrätta med den amerikanska statens budgetunderskott under sina åtta år som president under 1980-talet. Och efter den inledande skattesänkningen, ägnade han rätt mycket kraft åt att höja dem igen. Något som dagens konservativa, som tävlar om att höja honom till skyarna, talar väldigt tyst om.

Han var inte heller särskilt framgångsrik när det gällde att skära ner den offentliga sektorns utgifter. Tvärtom så ökade de varje år under hans två perioder. Antalet federalt anställda personer ökade från 2,8 till 3 miljoner under samma tid. Tillsammans med den inledande skattesänkningen ledde detta till att han lämnade över ett gigantiskt budgetunderskott till efterträdaren, George Bush den äldre.

Faktum är att det var demokraten Bill Clinton som skar i federala utgifterna. Han minskade antalet anställda med 300.000 personer och lyckades så småningom komma tillrätta med det underskott som han fick ärva efter åtta år med Reagan och fyra år med Bush.

Som guvernör i Kalifornien stödde Reagan kvinnors rätt till aborter och drev också igenom en delstatslag om detta. Även om han sedemera utaade sig mot aborter i mer allmänna ordalag, så gjorde han i praktiken ingenting för att förbjuda dem via federal lagstiftning.

Det är alltså ingen klockren konservativ hjälte som Sarah Palin, Newt Gringrich och andra politiker på högerkanten nu höjer till skyarna. Det är kanske inte någon tillfällighet att Barack Obama nyligen sa att han såg fram mot att läsa en nyligen utkommen stor biografi om Ronald Reagan. Politiskt står de båda närmare varandra än vad många tror.

Och även om Ronald Reagan är en populär president i historiens ljus, så är han "bara" trea enligt en nyligen genomförd enkätundersökning. De populäraste amerikanska presidenterna är nämligen två demokrater: John Kennedy och Bill Clinton.

Läs mera om debatten kring Ronald Reagans politiska arv och betydelse i t ex dagens Washington Post.

Inga kommentarer: