söndag 13 februari 2011

Homokonservativa - nej tack!

Här i Washington har precis CPAC 2011 avslutats. CPAC betyder Conservative Political Action Conference och är en årlig konferens och samlingspunkt för konservativa - med en viss prägel av högerkonservatism. Hör gärna ett intressant reportage om detta evenemang i SR:s Godmorgon Världen!

I år samlade konferensen rekormånga deltagare, 11 000. Men trots rekordet var det vissa som uteblev.

Orsak: Att organisationen GoProud fanns med som en av sponsorerna CPAC 2011.

GoProud är en grupp för homosexuella konservativa. Och det finns fortfarande många i den konservativa rörelsen som inte är villiga att acceptera homosexuella överhuvudtaget.

"Gay conservative is an oxymoron" (ungefär "Homokonservativ är en självmotsägelse") skriver till exempel krönikören Star Parker i dagens Examiner, en av de mer högervridna dagstidningarna i USA.

Parker bojkottade CPAC på grund av GoProuds medverkan. Detsamma gjorde den stora och kända Heritage Foundation (vars medarbetare jag har intervjuat flera gånger), liksom organisationer som American Family Association, Media Research Center och en del andra.

Det är alldeles uppenbart att homofobin fortfarande lever kvar inom den konservativa rörelsen mest konservativa gren, även om saker och ting sakta håller på att förändras i resten av samhället. Motståndet mot samkönade äktenskap är till exempel inte alls lika kontroversiellt nu som för 10-15 år sedan. Det gäller både generellt, men framförallt bland yngre - och bland de yngre spelar politisk övertygelse inte så stor roll i just denna fråga. Det finns många unga som betraktar sig som republikaner, men som inte har några problem med att acceptera att homosexuella ska ha samma legala rättigheter som andra att bilda familj.

Samtidigt ska man ha klart för sig att frågor som rör homosexuellas rättigheter långt ifrån är självklara bland alla demokrater. När till exempel USA Today nyligen frågade Michelle Obama om hennes inställning till samkönade äktenskap, vägrade hon svara. Vilket rimligen måste tolkas som att hon inte är särskilt förtjust i tanken på att personer av samma kön ska tillåtas gifta sig med varandra...

Inga kommentarer: