måndag 21 februari 2011

Äntligen lite vänsteruppror...

Äntligen!

Det är inte svårt att se hur lycklig den progressive programledaren Ed Schultz är. Hans "The Ed Show" på MCNBC sänds numera direkt från delstatshuvudstaden Madison i Wisconisin, där det under en dryg vecka pågått omfattande protester mot den konservative guvernören Scott Walker.

Den konkreta orsaken till demonstrationerna, som lockats tiotusentals deltagare varje dag, är att Walker lagt ett förslag som bland innebär försämrade sjukförmåner och pensionsrättigheter samt en drastiskt minskad möjlighet för fackföreningar inom den offentliga sektorn att träffa kollektivavtal.

Försämringarna handlar enligt Walker om att spara pengar för en delstat med ett stort budgetunderskott. Men de fackliga organisationerna tolkar hans förslag som en regelrätt krigsförklarimg mot de offentiganställdas rätt att organisera sig.

Demonstrationerna i Madison är sannolikt bara början på ytterligare protester även i andra delstater. I New Jersey, Florida, Tennessee och Indiana ska nyvalda högerinriktade guvernörer, ofta med tea party-bakgrund, lägga fram liknande förslag inom kort. Och i Ohio ska det hållas en stor demonstration mot offentliga nedskärningar och antifackliga förslag i morgon, tisdag.

Den här händelsutvecklingen bör ses i kölvattnet av den stora högervind som svepte över USA i samband med mellanårsvalet i höstas. Reaktionerna från vänstern, radikala krafter inom demokraterna och fackföreningsrörelsen, lät vänta på sig - men kraften i protesterna i Wisconsin överraskar. Det påminner en del om tea party-rörelsens start för ett par år sedan, då man samlade tusentals personer till sina möten runt om i landet.

Kanske är det här början på en förstärkt amerikansk vänsterrörelse, med rötterna bland gräsrötter och offentliganställda.

Ser vi till och med en ny stor vänstervåg födas?

Hur som helst är Ed Schultz glad och på hugget. Han - och övriga västerprogressiva profiler - har väntat länge på det här...

Inga kommentarer: