onsdag 27 augusti 2008

Färre amerikaner oförsäkrade

Trots skakig ekonomi, fallande bostadspriser, högre arbetslöshet och höga energikostnader, så finns det en del siffror som går åt motsatt håll. Census Bureau rappporterade i går, tisdag, att antalet personer i USA utan sjukförsäkring minskade med en halv procenteenhet, eller 1,3 miljoner personer mellan åren 2006 och 2007. Orsaken till att fler nu är försäkrade är främst att allt fler täcks av offentligt finansierade försäkringar. 45,7 miljoner amerikaner står utan sjukförsäkring i dag.

Huhållens genomsnittliga inkomst har under samma tid ökat med 665 dollar per år och är nu uppe i 50.233 dollar/år. Hushållens genomsnittliga inkomst är dock fortfarande lägre än i slutet av 1990-talet. Antalet hushåll som lever på eller under fattigdomsgränsen (poverty rate) är stabilt 12,5 procent.

Statistik av det här slaget används snabbt av de båda partikandidaternas strateger. Från McCains sida påpekade man att detta visar att alla amerikaner nu själva kan se att de tjänar på den politik som förts av den sittande presidenten och att man därför bör se till att placera ännu en republikan i Vita Huset. Obamas läger konstaterar att antalet fattiga är oförändrat och att de mest utsatta fått betala ett högt pris för de senaste sju årens ekonomiska politik.

Inga kommentarer: