lördag 30 augusti 2008

The List

Thy Supply List är välkänd för alla amerikanska föräldrar. Det är en lista som skolorna skickar ut till hemmen inför terminstarten och som innehåller det prylar som föräldrar/vårdnadshavare förväntas skicka med sina barn den första skoldagen.

The List har vuxit ansenligt i takt med att skolorna överlag fått allt sämra resurser. För 15-20 år sedan bestod listan av ett fåtal saker - ett pennskrin, en pärm och kanske en extra linjal. Resten stod skolorna för.

I dag får varje barn en lista som i genomsnitt kostar mellan 60 och 100 dollar (ungefär 400 - 650 kronor). Har man tre skolbarn kan ett hushåll alltså åka på en nätt liten extra utgift 1 500 kronor.

Skolorna har överlag svårt att klara sin basala utgifter; löner, lokalkostnader, värme, grundläggande studielitteratur. Block, pennor, kritor, saxar, lim, tejp, kopieringspapper, plåster, tvål och en massa annat får föräldrarna stå för.

Särskilt svårt är det för de kommunala skolorna. På vissa håll i USA har The List blivit så omfattande att föräldrar börjat protestera. Det kan handla om fler än 20 kostsamma saker som ska inhandlas före skolstart och många menar att det här utvecklats till en dold skolavgift - något som går stick i stäv med tanken om att alla i USA ska ha rätt till en fri, offentligt driven 12-årig grundutbildning.

Inga kommentarer: