New York Times rapporterade häromdagen att den ekologiska mjölken har tappat i försäljning för första gången någonsin. Och tappet har gått snabbt. Oerhört snabbt.
För bara något år sedan hade certifierade eko-mjölkbönder svårt att hinna möta den ständigt växande efterfrågan. Och så hade det varit under flera år. Konsumenternas nyvaknade intresse ledde till att allt fler konventionella mjölkproducenter övergick till ekologisk mjölkproduktion.
Ett säkert sätt att tjäna mer pengar, trodde de flesta. Det här med "organic" hade kommit för att stanna och efterfrågan fortsatte att stiga hela tiden. För övrigt samma utveckling som i Sverige, där det stundtals varit svårt att få fram tillräckligt med Krav-märkta varor för att möta efterfrågan.
Så kom då den ekonomiska krisen. Och på bara några månader förändrades allt. Plötsligt började främst barnfamiljer att köpa konventionell mjölk istället. Ekomjölken kostar i snitt ett par kronor mer per liter, en skillnad som är tillräckligt stor för att marginalkonsumenter väljer pris före miljö.
Försäljningen av den dyrare ekomjölken har sjunkit med 20 procent sedan i höstas och många av de bönder som precis ställt om sina gårdar till ekoproduktion känner sig nu närmast lurade.
"Hade jag vetat om det här hade jag aldrig bytt produktionssätt" säger en mjölkbonde till N Y Times.
Mjölkupphandlarna har nu aviserat att de kommer att säga upp runt tio procent av de kontrakterade gårdarna som levererar ekologisk mjölk. Och de flesta andra leverantörer och producenter har fått beskedet att de måste skära ner på volymerna.
En del av ilskan riktar sig mot USDA Organic. Till skillnad från i Sverige, där ju Krav-märkning är en fristående och självständig certifieringsorganisation, är USDA (United States Department of Agriculture) Organic en statligt driven och kontrollerad certifiering. Och USDA har också propagerat för att fler bönder ska övergå till ett mer ekologiskt inriktat jordbruk. Vilket naturligtvis är bra. Problemet är bara att man använt ekonomi som ett bärande argument. Och just det argumentet visade sig inte vara riktigt hållbart.
2 kommentarer:
Det hände något liknande här i Sverige. Andelen bilister som tankade etanol steg stadigt under en längre tid - miljövänligheten frodades. Men.. så sjönk bensinpriset så att det blev klart billigare att tanka bensin i stället och etanolförsäljningen rasade.
Slutsats: Gärna miljövänligt, men det får inte kosta mig något. Egoismen - Solidariteten 2-0
Annorlunda uttryckt: Egoismen - Jorden 2-0. Men frågan är vem som är förloraren på sikt... Tack för inlägg.
Skicka en kommentar