söndag 11 april 2010

Toppmöte och massmöte i DC

I morgon, måndag, inleds toppmötet med det något paradoxala temat kärnvapensäkerhet och en stor del av innerstaden är avspärrad och avstängd för vanligt folk. Jag gissar att svordomarna bland pendlarna kommer att vara många och högjudda i morgonrusningen.

Den amerikanska huvudstaden är normalt en enda lång bilkö mellan 7.30 och 9 på morgnarna och likaså mellan 16 och 18 på kvällarna. Men med ett tiotal kvarter med tillhörande gator helt stängda, kommer det vanliga kaoset att omvandlas till ett inferno.

Det är bara att hoppas att det fina vädret gör att fler väljer att ta cykeln till jobbet...

Toppmötet är Barack Obamas största hittills, med representanter från fler än 40 länder. Bland inbjudna gäster finns Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt ska vara på plats i morgon kväll när det hela inleds.

Såvitt jag har hört så planeras det inga stora demonstrationer utanför mässan, där mötet hålls. Men säkerhetsarrangemangen är naturligtvis rigorösa ändå. Det lär inte vara någon brist på poliser i centrala DC de närmaste dagarna...

Några dagar efter mötet är det dags för nästa stora arrangemang i Distriktet. Högerrörelsen Tea Party är för närvarande ute på en turné med möten runt om i landet. Det hela sparkades igång av bland andra Sarah Palin för att par veckor sedan och finalen kommer nu på torsdag med ett stort möte.

Att det sista mötet blir i DC på torsdag, den 15 april, är ingen slump. Det är nämligen den sista dagen för skattedeklarationen här i landet. Och ett av Tea Party-rörelsen viktigaste krav är att minska skatterna.

"To protest big government and support lower taxes, less government and more freedom", skriver rörelsen själv på en av sina webbplatser som en förklaring till protestmötena runt om i landet.

På torsdagkväll hoppas man kunna samla uppemot en miljon personer runt Washington Monument. Det skulle i så fall vara den största folksamlingen i DC sedan Barack Obama svors in som landets 44:e president den kylslagna 20 januari 2009. Då var omkring två miljoner människor på plats längs The National Mall.

Inga kommentarer: