torsdag 2 september 2010

Nya trenden: Pedalkraft på gym

Jag vet inte om den här trenden har nått Sverige. Ofta har jag en känsla av att många trender faktiskt kommer från Europa och inte sällan från Sverige för att sedan leta sig över till den här sidan Atlanten. Särskilt om det handlar om energi- och miljöfrågor. Vilket det här gör.

USA Today skrev för några dagar sedan om att allt fler gym kopplar in sina träningscyklar och andra motionsredskap på elnätet. När motionärerna trampar på för allt vad de är värda för att bli snygga och smärta och må bättre, skickar de dessutom in överskottsel till elsystemet.

En halvtimmes cykling för en person på träningscykel ger omkring 50 watt i överskott. Vilket är ungefär vad en bärbar dator gör av med på en timme. Eller sex laddningar av en mobiltelefon.

En "spinningrupp" (20 motionärer som cyklar ihop) skapar under ett år tillsammans el motsvarande vad som går åt till belysning för 72 genomsnittsstora (amerikanska) hus under en månad, har någon räknat ut.

Trenden med "grön workout" sparkade igång så smått för några år sedan och nu finns det åtminstone två företag i USA som tillverkar och säljer träningsredskap som levererar in el i systemet när de används.

"We're not going to solve global warming, but we're trying to help in any way we can", säger Jay Whelan, VD för det ena företaget - The Green Revolution - till tidningen USA Today.

Företaget har under kort tid sålt omkring 1 000 elproducerande generatorer som kan kopplas på redan existerande träningscyklar på gym runt om i landet. På ett gym har man kopplat en träningscykel direkt till en smoothie-maskin. Det tar omkring en minuts cykling för att få fart på maskinen. Den som gör det får en dollars avdrag på smoothie-priset.

Men det är inte bara träningsanläggningar som är intresserade av det här. På en avdelning på ett kvinnofängelse i Arizona kan internerna numera se på TV. Men bara om de cyklar. För TV:n drivs av elen som kommer från träningscyklarna.

Problemen med övervikt och fetma är stora bland de socialt mest utsatta grupperna. Det här är ett sätt att få de kvinnliga fångarna att bli mer motiverade att röra på sig. Och enligt den lokala sheriffen fungerar det. Alla fångar på avdelningen har anmält att de vill vara med i "the pedal-vision program".

Läs hela artikeln på USA Today's webbplats: Pedal power takes off as exercise produces electricity.

3 kommentarer:

Anders sa...

Jag är säkert inte den ende som bara väntat på det här; att göra motionen dubbelt nyttig. En given nisch är förstås sportprogrammen.I i kväll är det EM-kval i fotboll Sverige-Ungern. Tänk om förutsättningen för att kunna följa matchen var kopplad till en träningscykel. Jösses vad det skulle trampas i riket! Dessutom känns det som man deltar, samtidigt som all spännings-adrenalin naturligt skulle komma till användning. Genialt!

Sven Wennerström sa...

Kul! Det borde passa för att döva miljösamvetet för alla som tar bilen 45 minuter till träningen :-)

Liten petimeterkommentar: watt är enheten för effekt (energiomvandling). Eftersom det är ett mått på storleken av energiomvandlingen kan man alltså inte säga att 50 watt "räcker" en timme.

50 wattimmar räcker däremot för att göra av med 50 watt kontinuerligt under en timme.

Peter sa...

Visst är det genialt, jag har faktiskt tänkt på det där varje gång jag varit och träningscyklat..

Tack för lektionen, Sven. Jag har ett svagt minne av att det där var rätt komplicerat på fysiktimmarna... Men jag skyller på USA Today, jag citerade bara. I stort sett.