måndag 6 februari 2012

Sänkt arbetslöshet får Obama att stiga

Arbetslösheten sjunker i USA för femte månaden i rad. I slutet av förra veckan kom nya siffror som visar att den officiella arbetslösheten nu är 8,3 procent, vilket är ganska precis vad den var när Barack Obama flyttade in i Vita Huset i slutet av januari 2009.

Nettotillskottet av arbetstillfällen är dessutom enbart skapat inom det privata näringslivet. Antalet offentliga tjänster fortsätter att minska som en följd av omfattande besparingar på främst kommunala och delstatliga nivåer.

Kan den sittande presidenten visa att han lyckats få ner siffrorna under sin mandatperiod lär han bli omvald, trots att arbetslösheten sannolikt fortfarande kommer att vara historiskt hög vid valet den 6 november.

De republikanska utmanarnas främsta angreppsstrategi mot Obama har ju varit att han inte förstås sig på näringslivet och därmed inte kan fixa fram fler jobb. Faller denna strategi återstår inte särskilt mycket. De kommer säkert skjuta in sig på "Obamacare" och Romney kör hört med att Obama vill "förvandla USA till en europisk välfärdsstat".

Fast grejen är att det finns rätt många amerikaner som gillar idén med en allmän sjukvårdsföräkring och många har inte heller så mycket emot tanken på ett USA med åtminstone ett visst mått av välfärd.

Det gigantiska federala statunderskottet är en annan sak som Romney och republikanerna kommer att fortsätta driva som ett argument mot Obama. Men frågan är hur många som berörs av det. Dessutom har ju även Barack Obama dragit in en hel del på den statliga svångremmen - och han aviserat ytterligare rejäla besparingar på federal nivå. Något som han för övrigt fått kraftig kritik för från vänstern.

Ju mer arbetslösheten sjunker, desto lättare för Obama att få fyra år till i Vita Huset. Och redan nu börjar opinionen svänga till hans fördel. Dagens Washington Post rapporterar att Obama skulle vinna över såväl Mitt Romney (51 procent mot 45) som Newt Gingrick (54-43) om det hade varit val i dag. Det är en avsevärd färbättring av opinionsläget för den sittande presidenten jämfört med bara för någon månad sedan.

Det kan bli en tung vår för de republikanska utmanarna.

4 kommentarer:

Hanna sa...

Intressant att det anses som något självklart negativt att vilja "förvandla USA till en europisk välfärdsstat".
(Men det är klart, just i dessa tider kanske Europa inte är något direkt föredöme...)

Peter sa...

Jag tror att det i grunden handlar om skepticism mot en påtvingad "spreading the wealth". Dvs en relativt hög och progressiv inkomstbeskattning och utvecklade socialförsäkringssystem enligt den modell som finns i den flesta västeuropeiska länder. Generell "välfärd" är snarast ett skällsord i konservativa kretsar i USA - det har inte alls samma positiva klang som de flesta svenskar (från höger till vänster) förknippar med begreppet.

gfgd sa...

böööög du är stoppa din arbetslöshet i röven

gfgd sa...

Hanna är din sex partner va? =)