torsdag 16 februari 2012

Var tog Sarah Palin vägen?

Var är Sarah Palin?

För tre och ett halvt år sedan presenterade den dåvarande republikanske presidentkandidaten John McCain sin vice president-kandidat. Det gick ett sus genom den samlade publiken i Dayton, Ohio, när Sarah Palin kom ut på scenen. Knappt någon hade på förhand anat att hon skulle stå med på den republikanska president-röstsedeln. Nu stod hon där, den unga guvernören från "the great state Alaska", tillsammans med veteranen John McCain.

Från den stunden förändrades Sarah Palins liv för evigt.

Hon fick ett enormt genomslag och lämnade knappast någon oberörd. Många älskade henne. Jag var själv på ett valmöte med henne nere i Richmond, Virginia, och har sällan sett så hängivna och fanatiska anhängare i ett politiskt sammanhang.

Andra var tydligt skeptiska. Jag har republikanska vänner som bestämde sig för att rösta på Obama eftersom de inte kunde tänka sig att lägga en röst på Palin och hennes oerhört konservativa åsikter (som de framstod då, nu är de väl närmast moderata i det republikanska partiet som under dessa år har tagit många steg högerut).

Obama vann valet i november, men Sarah Palins stjärnglans inom den konservativa rörelsen snarare förstärktes. Hon hoppade av sitt uppdrag som guvernör och många trodde att hon skulle fokusera helt på en presidentkampanj i egen regi inför valet 2012.

Och länge höll hon den frågan öppen, samtidigt som hon hade sin egen reality-såpa, anställdes som fri kommentator av Fox News, skrev böcker och genomförde föreläsningsturnéer runt om i USA. Hon vårdade sitt varumärke, skulle man väl kunna säga. Och drog in oerhört mycket pengar på samma gång.

Men så drog den republikanska striden om presidentnomineringen igång. Utan Palin. Hennes såpa kördes inte en andra säsong. Hon har hamnat i bakvatten och syns inte längre alls lika frekvent i medier, samtidigt som andra republikaner ställde sig i strålkastarljuset: Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich, Michele Bachmann, Herman Cain. Ja, och affärsmannen Donald Trump förstås.

Hennes polularitet nådde sin höjdpunkt för ett par år sedan och har sedan dess minskat konsekvent.

Så var tog Sarah Palin vägen?

Den gångna helgen dök hon upp på den årliga konservativa konferensen CPAC (Conservative Politicak Action Conference) här i Washington DC. Det var hennes första besök här - och enligt en del visar det att hon nu börjar bli en smula oroad över sin allt svagare ställning. Tidigare har hon inte behövt CPAC, hon har liksom varit för stor för den konferensen. I år accepterade hon att hålla avslutningstalet.

Och hennes lyskraft finns kvar. Även om många av deltagarna redan hade lämnat konferensen och var på väg hem, så var den stora salen proppfull. Hennes tal bemöttes av helgens största jubel.

Men enligt ett större reportage i dagens Washington Post så är det många inom partiet som inte längre tar Sarah Palin riktigt på allvar. Hennes dokusåpor, hennes bokskrivande och hennes TV-kontrakt har urholkat hennes politiska trovärdighet - och bland republikanerna på högerkanten.

"Hon är mer underhållare än en politisk kraft numera", som en höjdare inom partiet uttryckte saken i reportaget.

Palin själv har sagt att hon vill fortsätta spela en politisk roll och hon har låtit ana att hon kommer att dyka upp som en slags samlande kraft på partiets kommande konvent - då presidentkandidaten formellt ska utses. Och fortfarande spekulerar många i om hon bidar sin tid för presidentvalet 2016. Men då måste hon nog börja jobba lite på sitt politiska varumärke igen. Och inte bara på sitt underhållningsvärde...

Inga kommentarer: