måndag 1 september 2008

Gustav - ett budskap från högre makter?

Orkanen Gustav är nu på väg att nå in över den amerikanska sydkusten och enligt uppgift har uppemot två miljoner personer evakuerat från de områden som väntas ta emot de hårdaste vindarna.

Omkring 10 000 personer sägs vara kvar i de centrala delarna av New Orleans. Uppskattningsvis är runt hälften av dem journalister. Här i amerikanska (TV-)medier går knappt fem minuter utan att vi får se en reporter rapportera live i hård blåst och regn. Oftast går det inte att höra vad reportern försöker skrika i mikrofonen på grund av vinden, men jag har en känsla av att det spelar mindre roll. Det är ju ett bildmedium, trots allt.

Samtidigt uppe i Minnesota har republikanerna bestämt sig för att minimera och/eller skjuta upp konventet - som skulle ha startat i dag. President Bush kommer inte att dyka alls. Inte heller flera andra prominenta gäster.

På flera håll - halvt på skämt, halvt på allvar - pratas det om att det är högre makter som blandat sig i den amerikanska presidentstriden. Hur ska man annars tolka att en av de värsta stormarna i mannaminne når USA exakt samtidigt som republikanernas partikonvent skulle börja? Här finns stort utrymme för spännande konspirationsteorier med religiös bas under lång tid framöver. När kommer den första boken i ämnet?

3 kommentarer:

Werner sa...

Det finns minst fyra hypoteser att välja mellan
1. Högre makters ingripande
2. Moder Jords hämnd på den mest nedsmutsande nationen
3. Bara en följd av den globala uppvärmning som pågår - kanske orsakad av människan, kanske av solen, kanske av ...
4. Ren tillfällighet eftersom det kanske inte pågår en global uppvärmning.
Kan du inte ordna en omröstning?

Peter sa...

Det kan ju också vara en ren tillfällighet trots att det pågår en global uppvärmning. Eller ett normalt och naturligt väderfenomen. Eller så har det vi tror har hänt i själva verket inte alls hänt. Jämför med diskussionen om månlandningen... Jag ska fundera på det med omröstning.

Werner sa...

Jag röstar på att det inte har hänt. Gustav blev ju en nästan en flopp när den väl kom i land.

Det här belyser en intressant problem i samband med katastrofvarningar typ orkan, tsunami mm att om allmänheten börjar uppleva att man överdriver så får de allt mindre effekt och folk bryr sig mindre och mindre. Så stannar man kvar, det går bra ända tills en ny Katrina dundrar in. En "Vargen kommer"-effekt.