tisdag 13 oktober 2009

Ett steg närmare vårdreform

Senatens finansutkott ställde sig i dag bakom senator Max Baucus förslag till vårdreform. Det var i och för sig väntat. Men det som de flesta såg fram emot med spänning var hur den republikanska senatorn Olympia Snowe skulle rösta. Hon är den republikan som tydligast varit för en vårdreform enligt ungefär de tankar som Barack Obama har. Men skulle hon palla att gå emot sitt eget parti i frågan?

Svaret blev ja. Hon röstade ja till Baucus förslag. Mycket talar därmed för att hon också kommer att säga ja när förslaget så småningom kommer upp i senaten - vilket innebär att reformen får de nödvändiga 60 rösterna för att hela processen ska kunna föras vidare.

Beslutet i finansutskottet är ett viktigt steg mot en reform. Men det är långt kvar innan det finns ett beslut som kan skrivas under av presidenten. Parallellt med senaten, arbetar även representanthuset med sitt förslag. När de båda förslagen tagits av respektive kamrar, ska en kongresskommitté försöka skapa ett gemensamt förslag. Denna kompromiss ska sedan åter upp i de båda kamrarna för godkännande. Först därefter kan ett färdigt förslag landa på Barack Obamas bord.

För den som är intresserad av ämnet rekommenderas dagens nyhetsartikel i Washington Post.

Inga kommentarer: