söndag 11 oktober 2009

Om den norska nobelpriskommittén

"Maybe Obama was awarded because he didn't smack Joe "You lie!" Wilson".

Skämten kring fredspriset börjar hagla i amerikanska medier. För en gångs skull är höger och vänster i stort sett överens om något här i USA. Beslutet att ge Barack Obama fredspriset var fel, fel, fel.

Det hela börjar bli en aning pinsamt för den norska fredspriskommittén. Jag har precis kikat igenom några av de tjocka söndagstidningarna här i USA och det finns gott om kommentarer kring utnämningen. Alla verkar vara kritiska till beslutet. Någon kallar kommittén naiv. En annan utmålar dess ledamöter som "politiskt korrekta vikingar" som inte förstår särskilt mycket av konsekvenserna av utnämningen. En tredje är inne på att norrmännen på detta sätt missgynnar fredssträvanden och därmed helt missat poängen. "Eftersom kommittén är politisk tondöv kommer den aldrig att erkänna sitt misstag", skriver en fjärde. Och så vidare.

Konservativa tidningen Examiner har placerat Fredspris-utnämningen på första plats i veckan ""Ten worst ideas of the week" och rubricerar med "Nobel no-no". Skribenter och debattörer på högersidan tar upp det faktum att både Ryssland och Kuba var tidigt ute och gratulerade Obama till priset: "Tydligare än så kan det ju inte sägas att vi är på väg käpprätt åt skogen med det här landet" kan väl en sammanfattning av deras inlägg lyda.

Från vänsterhåll är man milt uttryckt upprörd över att en president som inte lyckats genomföra knappt något av det han lovat när det gäller fredssträvanden - och som gick till val på att den amerikanske militära närvaron i Afghanistan skulle öka snarare än minska - får det finaste av alla fredspriser som finns.

Kort sagt; Inte många verkar särskilt imponerade av den norska kommittén. Jag tror man kan inkludera presidenten själv i den gruppen. Han hade nog gärna sluppit detta pris.

Undantag finns dock. Vänsterskribenten John Nichols, som aldrig tvekat när det gäller att kritisera Obama och som jag själv intervjuat av just det skälet, är en av de verkligt få som tycker att norrmännen fattat rätt beslut. Läs hans inlägg här.

Inga kommentarer: