fredag 9 oktober 2009

Om Obama som fredspristagare

Ursäkta den ringa uppdateringen här på Amerikareportage. Anledningen är helt enkelt att jag har fullt upp med jobb. Men jag kan naturligtvis inte låta bli att kommentera det faktum att Barack Obama utsetts till fredspristagare av den norska nobelpriskommittén.

Reaktionerna har här i USA, precis som på de allra flesta andra håll i världen verkar det som, mest präglats av förvåning. Även Obama själv verkade uppenbart pinsamt berörd och möjligen även en aning irriterad när han kort kommenterade utmärkelsen i dag.

Och den uppriktigt sagt väldigt konstiga utnämningen kritiseras från både vänster och höger i USA. Från vänster är man upprörd över att en president som snarast utökat krigsaktiviteterna i Afghanistan och som hittills inte i praktiken minskat insatserna i Irak och som på det hela taget pratat mer än verkat, ska vara den som får Nobels fredspris. Och från höger är man kritisk till bland annat att Obama nu bakbinds och inte kommer att agera lika kraftfullt mot talibaner och al qaida. Dessutom är man upprörda över att varken Reagan eller Bush blev fredspristagare...

4 kommentarer:

Olle J. sa...

Direkt pinsamt vad det första jag tänkte på. Det gick något surr om att Michael Jackson skulle få det postumt. Ett löjligt förslag som i efterhand nästan känns bättre.

Förstår verkligen inte vitsen att dela ut ett pris till en ledare som bara precis börjat sin ämbetsmannaperiod och egentligen inte gjort något konkret, avgörande i fredsfrågan. Fanns det ingen annan kandidat?

Hanna sa...

Ja, jag tappade hakan totalt när jag såg nyheten.
Håller helt med Kropotkin - både i funderingen om brist på kandidater (vilket onekligen ändå verkar ganska osannolikt) och om att Michael Jackson kanske hade varit bättre... Om inte annat försökte han ju knyta samman svarta och vita på ett väldigt konkret och självutplånande sätt, kan man säga.

/Hanna

Werner sa...

Norrmän, dessa norrmän. Måste vara från en annan planet. Verkar normala när man träffar dom, men detta..... Har de fått olja på hjärnan? Gudskelov för unionsupplösningen.

Peter sa...

Jag kan bara meddela att diskussionen och förvirringen fortsätter här borta. Alla är lika häpna. Och en hel del tycker att Bill Clinton borde ha fått priset - om nu norrmännen vill prisa en amerikan med presidenterfarenhet.