tisdag 24 november 2009

Het mammografidebatt i USA

För en tid sedan kom en fristående, av Vita huset tillsatt, expertpanel med förslaget att screening av bröstcancer, mammografi, ska rekommenderas från 50 år istället som nu, från 40.

Det har skapat en oerhörd debatt här i USA. Ett antal aktörer, från "överlevande bröstcancerdrabbade" till yttersta högern, har reagerat våldsamt. Och som vanligt är övertonerna, missuppfattningarna och vantolkningarna fullkomligt uppåt väggarna.

Fakta är att panelen, som inte har någon beslutanderätt över federala guidelines men vars uttalande väger tungt i slutlig bedömning, har utgått ifrån den kunskap som finns om bröstcancer. Det handlar om frekvens, risker med mammografi, risker för felbehandling eller "överbehandling", om risker i olika åldrar etc. Sammantaget har experterna i panelen kommit fram till att allmän screening ger mest effekt om den utförs från 50 års ålder. Och det är inget som hindrar att den kvinna som är orolig kan genomgå en mammografi tidigare - om hon kommer fram tilll det tillsammans med sin läkare.

Men i debatten har panelens uttalande tagits som att Barack Obama nu ska förbjuda kvinnor att utföra mammografi. Och att detta endast ska ske på grund av att han vill spara in pengar. Besparingar som kommer att kosta människoliv. Obama vill således döda amerikanska kvinnor. Han vill införa dödspatruller.

Ja, så går diskussionerna. Vi stötte själva på den när vi träffade flygbladsutdelare i Maryland för att par dagar sedan. De gav oss en tidning där Obama prydde omslaget - försedd med en Hitlermustach. Budskapet var att Obamas politik är densamma som nazisternas utrotningspolitik på 1930- och 40-talen.

Man tar sig för pannan...

Jag har själv perifiert varit inblandad i den svenska mammografidebatten, som rasade som värst i början av 2000-talet. Men då var diskussionen den omvända. Den allmänna screeningen i form av mammografi ansågs farlig, onödig och att den t o m skulle skapa ett antal nya cancerfall per år - tekniken bygger ju på radioaktiva röntgenstrålar.

Även då var tonläget uppskruvat, överdrifterna ofta gigantiska och missuppfattningarna många. Och intressant nog var de flesta som debatterade mest högljutt... män.

Det återstår att se om den här omvända amerikanska debatten kommer att nå även Sverige vad det lider.

Den amerikanska sjukvårdsministern, Kathleen Sebelius, har gjort klart att det inte blir några förändringar i den federala rekommendationen om screening från 40 års ålder. Åtminstone inte än på ett tag.

1 kommentar:

Werner sa...

Det är ju skrämmande hur sådana här debatter utvecklar sig med överdrifter, misstänkliggöranden och bortseende från fakta. Mammografi, klimatförändringar, svininfluensan är exempel på debatter där mänsklighetens oförmåga till rationellt tänkande framstår i all sin glans. Vad kommer härnäst?
Hej du galna värld!