måndag 2 november 2009

Om Obama, miljön och klimatet

I morgon tisdag ska förslaget om begränsningar av koldioxidutsläpp i USA diskuteras offentligt i ett av senatens utskott. Förslaget, som tagits fram av bland andra förre presidentkandidaten John Kerry, bedöms inte ha särskilt stora chanser att överleva i senaten. Ett antal demokratiska ledamöter vägrar stödja det. Man anser bland annat att förslaget är för drastiskt och att det kommer att drabba företag och produktion negativt. Eftersom det snart är dags för omval av en tredjedel av senatorerna, vill man inte gärna stöta sig med väljarna. Bäst att ligga lågt...

Kerry och hans kompisar hoppas på att flera republikanska senatorer ska ställa upp och rösta för "the climate change bill", som den kallas. Och några kommer säkert att göra det. Men inte tillräckligt många.

Det här förslaget belyser hur kongressen i USA kan fungera. Ledamöterna är valda utifrån sina geografiska tillhörigheter. Är man från en del av landet där beroendet är stort av koldioxidbaserad produktion, då ska det mycket till om man verka för en begränsing av utsläppsrätten. Hur radikal man än är.

Sannolikt kommer förslaget nu att jobbas om. Man diskuterar bl a att kompromissa genom att gå med på en utbyggnad av kärnkraften samt att tillåta så kallad off shore drill - oljeborrning ute till havs, särskilt längs den amerikanska västkusten.

Inte mycket till förändring av den inslagna amerikanska miljövägen, med andra ord. Same old.

Utvecklingen av och satsningen på alternativa energikällor går fortfarande oerhört trögt i världens mest energikonsumerande land.

Det är onekligen tragiskt att det är så svårt att få med USA på miljötåget. Precis nu träffar Fredrik Reinfeldt den amerikanska presidenten Barack Obama i Ovala rummet. Klimatfrågan lär vara en av de frågor de diskuterar. I morgon ska de träffas igen, då representerar Reinfeldt EU tillsammans med José Manuel Barroso och Javier Solana. Syftet med mötet är att involvera USA i arbetet med det internationella avtal som är på gång inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december.

Det lär vara en hopplös uppgift. Även om Obama personligen vill att USA ska underteckna det internationella avtalet, lär han inte ens kunna fixa att kongressen kan enas om amerikanska begränsningar av koldioxidutsläpp.

2 kommentarer:

Fredrik Nyström sa...

Verkar vara mycket trögstyrt, detta USA.
En del muttrar om att Obama inte får så mycket gjort, men det är kanske inte så underligt att det tar tid!?

Peter sa...

Förväntningarn och förhoppningarna på Obama var enorma efter valet för ett år sedan. Det är kanske inte så konstigt att folk nu börjar känna sig besvikna över hur trågt det går med ett antal av Obamas profilfrågor. Visst är det ett trögstyrt land, med de tre statmakterna: kongressens (med två kamrar), presidenten och Högsta domstolen. Dessutom är ju de s k särintressena enormt starka i det här landet. Lobbyindustrin omsätter enorma belopp och påverkar de politiska processerna mer än vad många anar. Det gäller inte minst vid valtider.