söndag 8 november 2009

Ytterligare ett steg mot vårdreform

Kongressens representanthus sa som väntat ja till förslaget om en amerikansk hälso- och sjukvårdsreform. Segern var dock knapp, 220 röster mot 215. Nästan 40 demokrater gick emot förslaget, en republikan stödde det.

Nu väntar en liknande omgång i senaten, där det kan bli ännu tuffare för demokraterna att få igenom nödvändig majoritet. Dessutom ser senats- respektive representanthusförslagen inte likadana ut. Det innebär att de båda kamrarna måste jämka ihop sig sinsemellan. Och som inte detta var tillräckligt... Vita huset måste också vara med på noterna och kunna ställa upp på det ihopkompromissade slutförslag som så småningom ska leda till ett gemensamt kongressförslag. Först därefter kan förslaget hamna på presidentens bord för formell underskrift.

Barack Obama hoppas att denna process ska vara klar före årsskiftet, vilket i så fall skulle innebär att han slipper äta upp sitt redan klassiska uttalande om att en sjukvårdsreform "can not wait, must not wait and will not wait another year", sagt den 24 februari i år.

Frågan är dock om han kommer att klara det. Mitt grundtips är att lagförslaget kommer att skrivas på efter årsskiftet. Kanske på ettårsdagen av tillträdandet?

3 kommentarer:

Hanna sa...

Det var en detalj jag inte hängde med på här:
"Vita huset måste också vara med på noterna..."
Vad innebär det? Vem/vilka utgör "vita huset" i det här sammanhanget?
/Hanna

Peter sa...

Sorry, det är så lätt att bli hemmablind. Den ursprungliga planen om vårdreformen kommer ju från Obama, dvs Vita huset. Ledande demokrater i kongressens båda kamrar har efter valet jobbat intensivt för att få till stånd ett genomförbart förslag på reform. Huset och senaten har arbetat parallellt och ständigt haft överläggningar med den samordnare för vårdreformen som jobbar för Obama-adminstrationen (=Vita huset), Nancy-Ann DeParlo.
Målet har varit att de båda kamrarna ska komma med varsitt förslag som dels ligger så nära varandra som möjligt, dels nära Vita husets önskemål om hur reformen ska se ut. Ju närmare, desto enklare sedan att kompromissa ihop de två olika förslagen samt Vita husets (=Obama) tankar om hur vården ska organiseras. Lästips: Min artikel i Fokus i våras: http://www.fokus.se/2009/05/det-stora-vardkriget/
Vet inte om detta klargjorde något...?

Hanna sa...

Jodå, nu fattar jag. Tack!