måndag 9 november 2009

Avrättning i grannstaten

För sju år sedan höll John Allen Muhammad en stor del av DC-regionen i skräck. Vi har vänner som fortfarande ryser när de tänker tillbaka på hösten 2002. Varje gång de steg ur bilen för att handla eller för att tanka, såg de sig oroligt omkring. Barnen hölls inomhus. Skolorna utökade bevakningen.

The Beltway Sniper dödade sammanlagt tio personer och skadesköt ytterligare tolv. Utan logik och helt slumpartat sköt han ner sina offer från en specialinredd skåpbil. Slutligen, efter mer än sex veckors intensiva spaningar kunde han och Lee Boyd Malvo, en 17-årig vän som deltog i dåden, gripas av polisen.

I morgon, tisdag, ska enligt planerna John Allen Muhammad avrättas via en giftinjektion. Avrättningen ska ske i Virginia, en av de delstater som avrättat flest personer sedan dödsstraffet togs i bruk igen efter ett beslut i Högsta domstolen 1976. Sammanlagt har 103 personer mist livet i Virginia. Bara Texas har avrättat fler, 443 personer. Totalt har nästan 1 200 personer mist sina liv som en följd av avrättningar. Mer än 1 000 av dem har dött genom giftinjektioner. Två har skjutits av en exekutionspatrull (dock efter att ha haft möjlighet att välja giftinjektion). Läs mer om denna morbida statistik på amerikanska Amnesty webbplats.

Läs även gärna ett tidigare inlägg om dödsstraff i USA.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Siffran 443 för Texas är ju grotesk! Är det alltså sedan 1976?
En sak jag undrar över är varför det ofta är så lång tid mellan domen och själva avrättningen, för det är det väl ofta?

/Hanna

Peter sa...

Jo, det är sedan 1976. Det stämmer att tiden mellan dom och avrättning kan vara hur lång som helst. Just nu sitter det 3220 personer i "death row", dvs dömda till döden. Väntetiden är i snitt drygt tio år. Orsaken vet jag inte riktigt. Jag antar att juridiska tricks spelar in (överklaganden, begäran om nåd, olika instanser som ska ta ställlning, utredningar som ska göras...).