söndag 29 november 2009

Lite amerikanskt nyhetsbubbel

Det har varit storhelg här i USA, Thanksgiving. Och normalt innebär det nyhetstorka. Men i år har nyheterna ändå duggat tätt. En del har varit av tyngre karaktär, andra något mer lättviktiga - men inte mindre uppmärksammade för det, snarare tvärtom. Och flera har svensk anknytning. Här en är sammafattning i punktform:
  • Strax före helgen kom beslutet om att den tilltänkta Saab-affären inte blir av. På tisdag ska ägaren GM tillkännage sitt beslut om det en gång så stolta svenska varumärket. Mycket talar för att Saab nu läggs ner.
  • Samma dag, på tisdag, ska Barack Obama offentliggöra sitt beslut om Afghanistan-beslut. Det pratas om truppförstärkningar på över 40 000 kvinnor och män. Lagom till att han reser till Oslo och tar emot Fredspriset...
  • Apropå Oslo-resan så beslutade Obama strax före Thanksgiving att han dessutom åker till Köpenhamn och FN:s klimatmöte. Beslutet har uppmärksammats stort i amerikanska medier, samtidigt som man också rapporterat om den där hackade e-posten bland klimatforskarna i Storbritannien. Klimatfrågan börjar bli het också här i USA.
  • Väldigt stor uppmärksamhet blev det i förra veckan, då det visade sig att ett objudet par lyckats nästla sig in på presidentparets första formella "state dinner", för Indiens premiärminister. Trots alla säkerhetskontroller och -rutiner kom Tareq och Michaele Salahi in på partyt och skakade hand med både presidenten och vicepresidenten. Salahis har enligt uppgift i pressen ambitionen att delta i en realitysåpa som ska börja spelas in här i Washington DC snart.
  • Sist men inte minst så har Tiger Woods bilolycka, misshandel eller vad det nu handlar om (spekulationerna är våldsamma och upphetsade) täckts ur alla vinklar och vrår här de senaste tre dagarna. Woods svenska fru har uppenbarligen ett finger - eller en golfklubba - med i det hela. Det återstår att se hur storyn slutar, en story som kan sammanfattas med "Only in America". Eller hur?

Inga kommentarer: