torsdag 11 mars 2010

Jihad Jane och serietecknaren Vilks

Den närmast osannolika historien om Jihad Jane och hennes eventuella planer på att döda den svenske konstnären Lars Vilks, har väckt stor uppmärksamhet här i amerikanska medier. Och alla ställer samma fråga: Hur kan en till synes vanlig medelålders amerikansk kvinna bli en potentiell muslimsk terrorist?

Huruvida hon faktiskt är en potentiell terrorist har jag ingen aning om. Jag har med åren blivit en tämligen luttrad nyhetskonsument och har lärt mig att inte alltid ta sådana här historier som absolut sanning (eller annorlunda uttryckt: lex ballongpojken). Men det är ändå intressant att se reaktionerna här i USA: Den muslimska fanatismen breder ut sig. Inte ens hederliga vita kvinnor går det att lita på längre...

"I came home and she was gone. It doesn't make any sense. She was a good-hearted person", säger Colleen LaRoses pojkvän sedan fem år. Hon hade plötsligt, utan förvarning, flyttat ut från deras lägenhet i augusti (källa AP).

Lars Vilks, tidigare mest känd för det pinsamma skrotupplaget "Nimis" som han skapade i naturreservatet Kullaberg (ursäkta den personliga reflektionen, jag har aldrig varit någon anhängare av den där skapelsen), kallas för övrigt konsekvent för cartoonist i amerikanska medier. Sannolikt blandas han ihop med den danska serietecknare som tidigare publicerade Muhammad-teckningarna i Jyllands-Posten.

2 kommentarer:

Werner sa...

Är det här ännu ett exempel på hur ingenting kan bli en verklig story om många har något att tjäns på den? Jihad Jane - vem döpte henne till det? Vad har hon gjort och hur proffsigt var det? Mums för journalister, mums för fundamentaliser, mums för Vilks, mums för yttrandefrihetens förkämpar.
Stackars korkade tjej.

Peter sa...

Vi får väl se var det hela slutar... Jag vet faktiskt inte vem som gav henne namnet.