onsdag 24 mars 2010

Om vårdreformen

I går skrev Barack Obama under den historiska sjukvårdsreformen. Vissa förändringar kommer att genomföras så gott som genast, andra kommer senare. Totalt ska reformen vara helt genomförd inom tio år.

Motståndarna har dock inte givit upp. Bland annat förbereder sig nu ett antal delstater (minst 14) för att överklaga beslutet, eftersom man menar att det strider mot konstitutionen och att det går får långt in i delstaternas självbestämmanderätt.

Ärendet lär utan tvekan hamna i Supreme Court snarare förr än senare...

Den som vill läsa min sammanfattning av den amerikanska sjukvårdsreformen och vad den innebär i praktiken kan gå in på Läkartidningens webbupplaga.

2 kommentarer:

Werner sa...

"If you want truly to understand something, try to change it." (Kurt Lewin). Intressant att följa utvecklingen kring sjukvårdreformen med "Tea Party"- motståndet och all kritik. Är reformen i strid med de grundläggande värderingarna i det traditionella amerikanska samhället? I så fall vad kommer det att leda till? Eller är det en nödvändig utveckling för att möta en ny tid med nya förutsättningar?

Peter sa...

Bra frågor. Helt klart försöker motståndarna till vårdreformen att framställa den som i strid med de grundläggande värderingarna. Men så enkelt tror jag knappast att det är. Få i det här landet protesterar ju mot att det är obligatoriskt med bilförsäkring, för att ta ett slitet exempel. Att vårdreformen är nödvändig torde stå helt utan tvivel. Men de politiska motståndarna tar förstås till alla medel för att vinna poäng (vilket väl är en grunduppgift för oppositionen...). Och just nu är vårdreformen ett tacksamt taktiskt mål. Jag tror att vi rätt snart kommer att se hur motståndarna riktar in sig på andra mål.