tisdag 9 mars 2010

Legalisering av cannabis allt närmare

Allt fler delstater här i USA planerar att åtminstone delvis legalisera cannabis. Och folkopinionen har svängt kraftigt under de senaste decennierna. I slutet av 1960-talet, när "flower power" slagit igenom och cannabis och marijuana började användas mer frekvent, var mer än åtta av tio amerikaner emot en legalisering av drogen. I dag är nästan hälften av befolkningen för en legalisering. I Kalifornien vill 56 procent tillåta cannabis och reglera försäljningen enligt samma princip som för alkohol.

Två delstater, Alaska och Maine, har "avkriminaliserat" användandet av cannabis/marijuana. Det är dock fortfarande förbjudet att sälja. Ungefär 15 delstater av USA:s totalt 50 delstater accepterar drogen som medicin efter läkares förskrivning. Ytterligare lika många delstater kommer inom kort att behandla lagförslag med samma innehåll.

Lobbyorganisationer har i många år jobbat hårt för att släppa på förbudet att använda cannabis/marijuana. Kampen leds från Kalifornien som var tidigt ute med att liberalisera reglerna. Sedan 1996 har det där varit tillåtet att skriva ut cannabis i medicinskt syfte.

De vanligaste argumenten för en legalisering är bland annat att "pot" är en så oerhört vanlig drog i USA och att det är bättre att samhället har koll på det istället för att överlåta det åt en illegal marknad. Eller som en jurist uttrycker saken i USA Today:

"Det är lättare för ungdomar att få tag på marijuana än ett sexpack öl. Langare frågar inte efter legitimation eller kräver att man ska ha en viss minomålder för att få köpa".

Läs hela artikel "Slowly, limits on pot are fading" i USA Today.

Inga kommentarer: