fredag 19 mars 2010

Upptrappning och nedräkning

På söndag ska representanthuset i USA:s kongress avgöra framtiden för det amerikanska sjukvårdssystemet.

Sannolikt, är bäst att tillägga.

Som det ser ut nu ska husets ledamöter rösta ja eller nej till dels senatens tidigare beslutade förslag till reform och dels till diverse tillägg (se förra inlägget för en komplicerad bakgrund...). Ledande demokratiska politiker, med president Barack Obama i spetsen, jagar nu på sina partikamrater för att de ska ställa upp. Partipiskor och morötter haglar i kongressen alla korridorer. Presidenten har till och med skjutit upp en planerad resa till Indonesien och Australien för att kunna fokusera på vårdreformen.

Minst 216 röster krävs för att reformen ska gå igenom. Det är oklart hur många som är "hemma" för demokraterna, men de flesta medier här i USA spekulerar i att det fattas mellan 5 och 30 röster för att uppnå 216. Alla ledamöter som inte klart deklarerat sin ståndpunkt, berabetas nu intensivt från alla håll och kanter.

Det är främst två saker som får en del demokrater att tveka - eller vara uttalade motståndare till reformen. Dels är den ständiga abortfrågan. I förslaget ingår att det ska vara okej att erbjuda sjukvårdsförsäkring som täcker kostnader för abort. Det är upp till det enskilda försäkringsbolaget att avgöra om detta ska ingå i paketet eller inte. Sannolikt kommer de flesta bolag, på grund av den konkurrens som alla hoppas ska öka bolagen emellan, ändå att erbjuda detta. Abortmotståndarna vill inte att detta överhuvudtaget ska vara en möjlighet.

Den andra tvistefrågan är statens roll. Demokrater på vänsterkanten tycker att det nuvarande förslaget är en halvmesyr och vill hellre ha det som kallas "single payer system", det vill säga ett centraliserat federalt system för sjukvårdsförsäkringen - ungefär motsvarande det som i stort sett resten av världens (rikare) nationer har, inklusive Sverige.

Den kommande helgen kommer att bli intensiv här i DC. Båda sidorna har laddat upp, det kommer att bli demonstrationer på Capitol Hill, TV och radio går varma med reklamspotar och lobbyisterna har slipat både argument och knivar...

Inga kommentarer: