måndag 7 september 2009

Fackföreningarnas tålamod börjar tryta

Det var nog en helt riktig bedömning av Barack Obama att besöka den fackliga federationen AFL-CIO:s stora Labor Day-möte i Cincinnati, Ohio, i dag, måndag.

Den splittrade amerikanska fackföreningsrörelsen var tämligen enig om en sak för ganska exakt ett år sedan: Stödet till demokraternas presidentkandidat Barack Obama. Fackföreningsrörelsen gjorde en kraftsamling förra hösten. Tusentals medlemmar var ute på gator och torg, knackade dörr och slogs för att Obama skulle ta hem presidentvalet. Vilket han ju till slut gjorde.

Två frågor har haft en särskild betydelse för de amerikanska facken de senaste åren: Genomförandet av en vårdreform med en allmän sjukvårdförsäkring samt lagen om "Employee Free Choice" - en förändring som innebär större möjligheter att organisera facklig verksamhet ute på arbetsplatserna.

Optimismen var stor när Obama vann sin jordskredsseger i november. Nu skulle båda dessa nyckelförändringar ske inom kort. Läget var det bästa tänkbara, med en demokratisk president och säker demokratisk majoritet i kongressens båda kamrar.

Men sedan dess har inte så värst mycket hänt. Åtminstone inte konkret. Och redan i våras började det så smått mullra i de bakre fackliga leden. Obama är inte tillräckligt tydlig, pressar inte på tillräckligt mycket och prioriterar fel, menade man bland annat. Det går för långsamt och är för lamt.

AFL-CIO byter ordförande i samband med sin kongress om en vecka. Den timide och 75 år gamle John Sweeney ska då avgå till förmån för den 15 år yngre och betydligt tuffare Richard Trumka (som ibland är nästan läskigt lik min gamle kompis från Oskarshamn, Håkan Juholt, s-märkt riksdagsledamot). Trumka har redan sagt att han inte kommer att stödja de demokratiska kandidater till nästa års mellanårsval till kongressen som inte arbetar för en allmän sjukvårdsförsäkring.

För såväl Barack Obama som för många demokratiska kongressledamöter är stödet från fackföreningsrörelsen viktigt och i vissa fall t o m avgörande. Trots att fackföreningarna försvagats kraftigt de senaste årtiondena, samlar de fortfarande omkring 15 miljoner medlemmar. Och senaste året (2007) ökade faktiskt medlemsskapet med 300 000 personer.

Det kan alltså bli en tuff höst och vinter för den amerikanska presidenten - rejält klämd mellan stenhård kritik från höger och ett trytande tålamod och ökande kritik från fack och amerikansk vänster.

2 kommentarer:

Werner sa...

Spännande utveckling. För Obama har det hittils varit mycket snack och lite verkstad. Nu gäller det att agera.

Peter sa...

Vi får väl se vad han har att komma med i kväll...