lördag 26 september 2009

Livsfarlig folk- och bostadsräkning i USA

Nästa år är det dags för den amerikanska motsvarigheten till folk- och bostadsräkningen, Census 2010. Det är ett gigantiskt projekt som genomförs var tionde år och som alltid väcker stor uppmärksamhet. Census Bureau räknar med att tillfälligt behöva anställa omkring 750 000 för att fixa det hela. För här i USA finns det ju inga centrala register motsvarande de som vi har i Sverige. Istället ska Census-folket besöka varenda hushåll för att ställa frågor om hur många som bor där, inkomst, anställningar och liknande.

Dessa Census-räkningar ifrågasätts förstås. Här finns ju en utbredd skepticism mot allt som "government" gör. Och särskilt då när Storebror vill hålla koll nere på individnivå.

Det finns ett stort antal organiserade "anti-census" grupper runt om i landet, som sprider goda råd om hur man håller sig borta när intervjuarna kommer, vilka lagliga möjligheter man har att vägra svara på frågorna etc.

Men det finns också betydligt våldsammare motstånd. Vid den förra räkningen dog en Census-anställd sedan hundar bussats på honom. En annan blev kidnappad, knivskuren och bortförd i en bild. En tredje blev slagen och kastad nerför en trappa.

Och för bara några veckor sedan hittades Bill Sparkman död, hängd i ett träd vid Daniel Boone National Forest i delstaten Kentucky. Först antog man att det rörde sig om ett självmord. Men alltmer talar nu för att det rör sig om ett bisarrt mord.

Sparkman var deltidsanställd av Census Bureau. När han hittades dinglande i trädet var hans anställningskort fasttejpat på hans panna. Över hans bröst hade någon skrivit "FED" med spretiga bokstäver. Enligt officiella källor finns det en indikationer som pekar på att det rör sig om mord.

Dödsfallet har skapat en omfattande diskussion både regionalt i Kentucky och över hela landet. Börjar hatkampanjerna mot stat, myndigheter och andra symboler för central makt bli överdrivna. Bl a tar man upp de uppenbara hatkänslor och hot som det gavs uttryck för i samband med sommarens "tea-parties" (konservativa demonstrationer mot staten i allmänhet och presidenten i synnerhet som arrangerades runt om i landet). Detta underblåst av den aggressiva och närmast hatiska ton som radiopratare som Rush Limbaugh eller FOX-folk som Sean Hannity och Glenn Beck använder sig av i sina shower.

Aggressivitet, hat, direkt eller indirekt hot skapar en atmosfär som kan vara en konkret säkerhetsrisk för de anställda intervjuarna, menar ansvariga på Census Bureau.

Inga kommentarer: