torsdag 3 september 2009

Obama ut ur vårdgarberoben

"Barack Obama måste bli tydligare och visa vad han vill. Det fungerar inte längre att låta kongressen leda den här frågan. Obama måste träda fram."

Så sa en god vän - som själv jobbar på ett av de största departementen - till mig när vi för någon vecka sedan pratade om sjukvårdreformen.

Och i går meddelade Vita Huset att presidenten ska hålla ett tal om hälso- och sjukvården till den samlade kongressen, alltså både till senaten och representanthuset, nästa onsdag. Många väntar sig att han då att han kommer att tala ut om bland annat:
  • Om det ska finnas en statlig sjukvårdsförsäkring vid sidan av de privata bolagen
  • Om försäkringen ska vara obligatorisk
  • Om hur subventionerna för hushåll som inte har råd att själva betala sin försäkring ska se ut, hur stora bidragen ska vara, var inkomstgränserna ska dras samt hur allt detta ska organiseras.
  • Om arbetsgivare ska vara skyldiga att erbjuda försäkring till sina anställda och deras familjer
  • Om även små arbetsgivare ska ha detta kravet på sig, alternativs var gränsen ska gå (vid 5 anställda, vid 10, vid 25?)
  • Om hur det ska gå med de stora statliga vårdprogram som redan finns, främst Medicare, Medicaid och SCHIP (statlig sjukvårdförsäkring särskilt riktad till barn i fattiga hushåll)
  • Samt inte minst: Kostnader och finansiering av hela reformen

Obama har länge fått kritik från främst vänster för att han inte tillräckligt tydligt angivit färdriktning och ramar för den planerade reformen. Istället utsåg han i våras Nancy-Anne DeParle till så kallad czar, en slags samordnare, med uppgift att vara Vita Husets representant i de diskussioner och förhandlingar som pågår i kongressens båda kamrar. DeParle har hållit en mycket låg profil utåt och bara ställt upp på ett fåtal intervjuer och utfrågningar.

Det ska bli spännande att höra Obamas tal nästa onsdag. Det känns som om han måste leverera både en och annan nyhet samt gjuta nytt mod i barmarna på alla de som vill ha och kämpar för en rejäl vårdreform i det här landet.

Inga kommentarer: