måndag 14 september 2009

Ett år efter Lehman Brothers

I dag, måndag, var det ett år sedan Lehman Brothers lämnade in en ansökan om konkursskydd, som lite senare ledde till att finansbolaget totalt kollapsade. Det markerade också en slags inledning på en ekonomisk kris som stora delar av världen inte sett maken till sedan den stora depressionen på 1930-talet.

President Barack Obama passade denna dag på att hålla tal på börsen vid Wall Street i New York City. I talet gjorde han klart att det kommer att bli hårdare och tydligare regler för finansmarknaden - och att dessa skärpningar ska beslutas redan innan årets slut.

Det handlar både om att vässa till regler som redan finns och reglera de nya marknader och finansinstrument som ständigt dyker upp. Det var avsaknaden av regleringar för t ex handeln med derivater som till stor del skapade den bubbla som så obarmhärtigt brast på allvar för ett år sedan.

Obamas budskap var väntat och har efterfrågats av många, inte minst från vänsterhåll. Att det skulle ske just på Wall Street och på ettårsdagen av Lehman Brothers fall, var dock kanske mer oväntat - åtminstone fram till att det blev känt att han planerade att hålla talet just där.

Nu ska kongressen, tillsammans med Vita Huset, utarbeta detaljerna i de skärpta spelreglerna för finansmarknaden.

För den som är intresserad av just den här frågan kan jag rekommendera ett tidigare inlägg på den här bloggen. Eller det inlägg som jag publicerade för exakt ett år sedan.

Inga kommentarer: