onsdag 28 januari 2009

Om dödsstraffets vara eller inte vara

Här i Washington DC, som formellt inte är någon delstat, kan ingen dömas till döden. Detsamma gäller 14 andra delstater i USA. I övriga 36 finns det möjlighet för en domstol att skicka en människa till avrättning.

Sedan dödsstraffet återinfördes i USA 1976 har 34 av de 36 delstaterna tagit livet av totalt 1 138 personer (varken Kansas eller New Hampshire har avrättat någon trots legal möjlighet). För närvarande sitter ytterligare 3 308 personer i amerikanska fänglser i väntan på att deras dödsdomar ska verkställas.

Diskussionen om denna medeltida bestraffningsmetod är inte särskilt stor här i USA. Det är snarare en icke-fråga. Barack Obama är till exempel ingen uttalad motståndare till avrättningar. Tvärtom har han i olika sammanhang sagt sig stödja möjligheten att döma brottslingar till dödsstraff. Han har dock också uttalat att han vill ha en högre rättsäkerhet i samband med dödsdomar. Det är ju alltid lite synd om fel gubbe dödas (det är nästan bara män som dömd till döden).

De två grannstaterna till DC, Virginia och Maryland, har båda dödsstraff. Virginia, som utmärker sig i de flesta osympatiska sammanhang, ligger tvåa i antalet avrättade sedan 1976, efter Texas. 102 personer har lagligt bragts om livet därborta på andra sidan bron. I Maryland är mostvarande siffra fem. Förra året avrättades fyra människor i Virginia, ingen i Maryland.

Och skillnaderna kommer sannolikt bli ännu större. För nu är grannarna på väg att gå åt rakt motsatta håll. Virginia utreder möjligheten att utöka möjligheten för domstolarna att utdöma dödsstraff. Tanken är att det inte bara är den som mördat en annan person som skickas till bödeln utan även den som planerat mordet, beställt det eller hjälpt till att utföra det. Inte helt oväntat är det Virginias starka republikaner som driver förslaget.

I Maryland däremot, några kilometer norrut, pratar man om att helt avskaffa dödsstraffet. Det är guvernören där, Martin O'Malley, som länge varit emot det ultimata straffet och som nu planerar att lägga fram ett konkret lagförslag som skulle förbjuda avrättningar i delstaten. Eftersom delstatsparlamentet sedan det senaste valet domineras kraftigt av demokrater, är det inte helt osannolikt att lagen går igenom - även om långt ifrån alla demokrater är motståndare till dödsstraff.

För övrigt kan jag meddela att Kaliforniens domstolar är flitigast med att utdöma dödsstraff. För närvarande sitter 667 personer i "death row" där. Däremot har delstaten "bara" avrättat 13 människor sedan 1976.

Lite mer morbida fakta: Förra året dödades totalt 37 personer i USA genom avrättningar. Året innan, 2007, var antalet 42. Sammanlagt 111 dödsdomar dömdes ut under 2008.

De flesta avrättningarna i USA sedan 1976 har skett genom giftinjektion. 155 har dött i den elektriska stolen, 11 i gaskammare, tre genom hängning och två har skjutits ihjäl.

Detta och en hel del annat intressant går det att läsa i en nyutkommen rapport från Death Penalty Information Center.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Blir lite nyfiken på de olika avrättningsmetoderna. Giftinjektion och elektriska stolen känner man ju till, men arkebusering, hängning och gaskammare?! Det känns ju lite... ska vi säga "gammaldags"? Min fråga är: vem bestämmer metoden? Domaren? ELler får den dömde själv på något sätt vara med i beslutet?

Och så en fråga till, från en okunnig när det gäller USA:s delstater: I vilka andra osympatiska sammanhang utmärker sig Virginia, t.ex.?
/Hanna

Peter sa...

Jag är osäker på vem som beslutar om metod, men jag skulle tro att varje delstat har sina regler om metoder. Giftinjektioner är det absolut vanligaste under senare år.

När det gäller Virginia var jag måhända en aning svepande... Delstaten är känd för att vara ett fäste för rasister och aktiva på yttersta högerkanten. Särskilt i södra Virginia är den politiska stämningen rätt otäck utifrån en normalt svenskt politiskt perspektiv. Så sent som i går hade tidningarna här en stor artikel om en person som avlidit i fängelse efter att ha förvägrats vård - det var det andra fallet på kort tid i samma fängelse. Rapporten om det första fallet tystades ner av ansvariga. Att gå på ett republikanskt möte i Virginia med Sarah Palin, vilket vi gjorde i somras, kan få vem som helst att bli mörkrädd.
Samtidigt får jag väl erkänna att jag är något färgad i min inställning till Virginia efter att jag blev ställd inför rätta där på grund av att ha kört med ogiltigt körkort - mitt svenska körkort som var giltigt i DC var inte giltigt på andra sidan bron, tyckte polisen. Jag blev senare frikänd av domstolen, men det kostade mig ohemult massa pengar för advokat, taxiresa, adminstritiva avgifter etc.

Veronica sa...

Ett intresant ämne.Veronica