tisdag 1 december 2009

Slutrökt i Virginia

Nu är det rökt i Virginia. För rökarna, alltså. Från och med i dag, den 1 december, är det nämligen rökning förbjuden i delstatens krogar, caféer och restaurangar. Så långt har det alltså gott, att i tobakens egen hemstat - det är ju här den berömda virginiatobaken odlas - så får rökaren inte längre njuta av sin last i offentliga lokaler.

Tobaksodlingen i Virginia har månghundraåriga anor. Det sägs att den första fartygslasten med prima virginiatobak seglade iväg 1614. En stor del av delstatens välstånd har sin grund i tobaksodling - som till största delen sköttes av slavar. Fortfarande i dag finns det ett antal mycket rika Virginafamiljer som - om jag tillåts vara frank - byggt upp sin rikedom på förtryck och missbruk.

Tobaksodlingen har dock tappat i betydelse på senare år. Dels för att tobak importeras billigare från länder i tredje världen, dels för att tobakskonsumtionen sjunkit. Många tobaksodlare har istället börjat med vinproduktion. Virginias jordmån, särskilt upp mot Appalacherna, lämpar sig utmärkt för druvodling.

Fram till 1930-talet fanns det en del vinproduktion i Virginia, men den slogs ut helt i samband med förbudstiden. För omkring 25 år sedan började man så smått driva upp druvor igen, efter att vinproduktionen i Kalifornien började göra succé. Nu finns det flera hundra vingårdar, varav många odlade tobak tidigare.

Från ett missbruk till ett annat, skulle man kanske kunna säga. Även om varken cigarr-rökare eller vinkonnässörer lär hålla med om den beskrivningen. De föredrar nog termen "njutbart brukande".

Inga kommentarer: