tisdag 12 januari 2010

Nytt från den amerikanska TV-världen

Det är mycket TV-nytt just nu.

För några dagar sedan kom det rykten (som bekräftades senare) om att The Jay Leno Show ska upphöra efter bara några månader på amerikansk prime time. Som ni kanske känner till (och som jag skrivit om tidigare) så var Jay Leno värd för NBC:s talkshow The Tonight Show i 17 år, innan han fick "sin egen" show tidigare på kvällen i samma kanal.

Conan O'Brien tog över efter Leno i The Tonight Show. Men förändringarna visade sig vara inte helt lyckade. "Tonight" under O'Briens ledning har tappat mängder av tittare. Och Lenos prime time-program drar inte alls så många som NBC hoppades på.

The Jay Leno Show startar klockan 22 östkusttid och håller på i en timme. Därefter följer "11 news", som är lokala nyhetssändningar och som är helt beroende av antalet tittare för att få ihop tillräckligt med reklmaintäkter för att kunna finansiera nyhetssändningarna - och helst också generera en vinst för ägarna till de lokala kanalerna som har avtal med NBC.

De andra nationella kanalerna ABC och CBS har i princip samma upplägg. Det gäller att placera tittarmagneter vid prime time, så att de efterföljande lokala nyhetssändningarna får bra siffror. Annars kommer de lokala stationerna att klaga och inte vara beredda att betala lika mycket till de nationella kanalerna. Hänger ni med?

Traditionellt har man placerat sina populäraste TV-produktioner före de lokala sändningarna, ofta påkostade dramaserier. Att placera Jay Leno där istället, var ett sätt för NBC att spara pengar. Också TV-bolagen har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Och Lenos uppdrag var enkelt: att åtminstone behålla - och helst öka - NBC:s tittarantal vid den här tiden på kvällen.

Uppdraget misslyckades.

Och samtidigt har Conan O'Brien misslyckats med sitt uppdrag - att hitta en yngre publik för den gamla trotjänaren The Tonight Show. Dessutom har den totala andelen tittare minskat kraftigt: med omkring 50 procent.

Så efter OS-sändningarna (i februari), som NBC har de amerikanska TV-rättigheterna för och som är värt en egen historia eftersom även det ser ut att bli en mindre lyckad affär för bolaget, kommer Jay Leno tillbaka på sin gamla tid efter de lokala nyhetssändningarna. Conan O'Brien får behålla värdskapet för The Tonight Show, men programmet flyttas till efter midnatt. Och den viktiga 22-tiden ska fyllas med... något mer publikdragande. Oklart vad.

Mera TV-nytt: Republikanernas tidigare vice president-kandidat, denföre detta Alaska-guvernören Sarah Palin, har träffat ett avtal med det ärkekonservativa Fox News (som mycket ironiskt har "Fair & Balanced" som beskrivande nyckeord). Hon ska medverka som politisk kommentator i olika sammanhnag på Fox News, bland annat i Sean Hannitys och Glenn Becks respektive program.

Hon gör sin Fox-debut redan i kväll, då hon är med i veteranen Bill O'Reillys program.

Enligt en del bedömare i amerikanska medier, är detta ytterligare ett tecken på att Palin siktar på en nationell politisk karriär i framtiden (läs president). En bättre plattform för att föra ut sitt budskap kan man ju knappast ha...

Fox News har redan en annan tidigare presidentkandidat i sitt stall, förre guvernören från Massachussetts Mike Huckabee.

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Jämte O'Reilly är det kanske inteså svårt för Palin att framstå som "Fair & Balanced".

Peter sa...

Nej. Fast goa gubben Glenn (Beck) är nog ännu värre...