måndag 18 januari 2010

Scott Brown kan fälla sjukvårdsreformen

Scott Brown är mannen som kan fälla den amerikanska sjukvårdsreformen.

I morgon, tisdag, är det ett kompletterande senatsval i Massachusetts. Orsaken är att delstatens ena senatsplats stått tom sedan Ted Kennedy avled förra året. Och enligt delstatens egna regler kan inte senatsplatsen ersättas provisoriskt, fram till nästa ordinarie val. Utan en ersättare måste utses genom ett fyllnadsval.

Traditionellt är Massachusetts ett demokratiskt fäste. Det är här klanen Kennedy har sin hemmabas och den nu aktuella senastplatsen har prenumererats av Kennedyfamiljen sedan 1953. Först var John F senator fram till 1960. Därefter övertogs platsen av Ted som sedan behöll den fram till sin död i augusti.

Och nu i morgon ska alltså en ny senator röstas fram. Slaget står mellan demokraten Martha Coakley och republikanen Scott Brown. Enligt gallupundersökningar är det helt jämnt mellan de båda kandidaterna. Det kan bli så att mandatet går republikanerna, vilket i och för sig är en historisk händelse. Men dessutom kan leda till att hela den mödosamt framarbetade sjukvårdsreformen är hotat.

För att reformen ska gå igenom i senasten behövs nämligen kvalificerad majoritet, minst 60 röster (av 100). Så länge Ted Kennedy levde hade demokraterna exakt den majoritet som krävs - 60 platser i senaten med hjälp av två oberoende senatorer. Men om nu Scott Brown vinner i morgon, så ändras styrkeförhållandet, demokraterna (med två oberoende) kommer bara att ha 59 ledamöter. Och republikanerna 41.

Och då kan konsekvensen bli att Barack Obama inte kan få igenom sin sjukvårdsreform. Brown har redan klart deklarerat att han kommer att göra som sina partikamrater, det vill säga rösta nej.

Därför har Obama ägnat en hel del tid och kraft den senaste tiden för att stödja den demokratiska kandidaten Marta Coakley. Vinner hon ligger vägen betydligt mer öppen för en reform.

Men vinner Brown ser det värre ut, även om det inte är helt hopplöst. Senaten har redan sagt jag till ett reformförslag, som dock ser rätt annorlunda ut än det förslag som godkändes i den andra kammaren, representanthuset. Normalt ska nu dessa båda förslag kompromissas ihop och sedan klubbas gemensamt av de båda kamrarna. Vinner Brown lär det inte vara möjligt.

Det leder i så fall att representanthusets ledamöter blir en slags gisslan. För eftersom senaten godkänt ett förslag till reform, skulle huset kunna godkänan exakt samma förslag. Vilket i praktiken innebär att kongressen enats, utan att senaten behöver ta upp frågan mera. Det tidigare beslutet gäller.

Förlorare här är i så fall de demokratiska ledamöter i representanthuset, som tvingas gå med på det rätt mycket försiktigare senatsbeslutet för att det lverhuvudtaget ska bli en reform.

Snacka om ett val under galgen... Det ska bli mycket intressant att se vad som händer i Massachusetts i morgon.

Det ironiska i sammanhanget är att just Massachusetts redan genomfört en rejäl sjukvårdsreform som i många stycken påminner om den som nu kongressen håller på att fila på. Och att omkring 70 procent av invånarna i delstaten stödjer denna reform - även nu flera år efter att reformen genomfördes. Så delstaten har redan ett betydligt bättre fungerande försäkringssystem än i stort sett hela övriga USA - och kan bli den delstat som förhindrar at resten av landet ska få ungefär samma system.

Jag har tidigare skrivit en del om sjukvårdsreformen och om Massachusetts. Läs till exempel i detta inlägg från september förra året. Eller det här från månaden före.

2 kommentarer:

Anders sa...

Detta är en rysare. Som du tidigare poängterat behöver sjukvården i USA verkligen reformeras. Här ett klipp från senaste numret av NEJM: "It is hard to ignore that in 2006, the United States was number 1 in terms of health care spending per capita but ranked 39th for infant mortality, 43rd for adult female mortality, 42nd for adult male mortality, and 36th for life expectancy". Jämförelsen gäller 191länder, Sweden finns med i intressant figur.

Peter sa...

Tack Anders. Om jag minns rätt placerar sig Sverige på topp tio när det gäller alla fyra kategorier. Här är länken för den som är intresserad (kopiera och klistra in): http://healthcarereform.nejm.org/?p=2610&query=home