lördag 16 januari 2010

Var femte amerikan vaccinerad mot H1N1

Den amerikanska smittsyddsmyndigheten CDC, Centers for Disease Control and Prevention, rapporterade i fredag att omkring 20 procent av amerikanerna nu är vaccinerade mot svininfluensan, H1N1. Det motsvarar drygt 60 miljoner personer.

Samtidigt uppskattas runt 55 miljoner personer ha insjuknat i influensan. Nästan 250 000 av dessa har vårdats på sjukhus och något fler än 11 000 personer har avlidit - de flesta av dessa har ingått i någon av riskgrupperna.

Statistiken är baserad på två större telefonenkäter (där jag var en av de svarande, för övrigt) och publicerades i CDC:s veckorapport med det rätt skrämmande namnet "Morbidity and Mortality Weekly Report".

Vaccinationstäckningen kan synas rätt begränsad. Särskilt om man jämför med t ex Sverige, där mer än 60 procent av befolkningen nu är vaccinerad. Men på CDC är de nöjda, särskilt med tanke på att kampanjen fick sättas igång akut, att arbetet präglades av tidsbrist och att vaccinet inte började levereras förrän i början av oktober - och att tillgången därefter varit begränsad.

Precis som i Sverige har antalet inrapporterade fall av H1N1-influensa minskat rejält sedan december.

Inga kommentarer: