torsdag 28 januari 2010

Obama på reträtt om unionens status

En snabb sammanfattning efter presidentens första state of the union-tal i går kväll, amerikansk tid: Reaktionerna är blandade.

Talets innehåll var till stora delar känt redan innan det hölls. Barack Obama fokuserade på ekonomi och jobb och föreslår bland annat ett treårigt stopp för statliga utgiftsökningar från och med 2011. Några sektorer är undantagna: militären, Medicaid och Medicare.

Han kan också tänka sig att bygga ut kärnkraften, börja borra efter olja utanför USA:s kuster och satsa med på "ren" kol - tankar som garanterat kommer att få landets miljörörelse att gå i taket. Samtidigt vill han ha fortsatta satsningar på alternativa energikällor, miljövänlig teknik och att senaten ställer upp på förslaget om begränsade utsläppsrätter - något som representanthuset redan sagt ja till.

CNN konstaterade att det tog omkring 25 minuter in i det 71 minuter långa talet innan presidenten nämnde vårdreformen. En indikation på frågans nuvarande status?

Washington Post har gjort en intressant sammanställning av vad Obama faktiskt pratade om - och hur mycket.
  • Ekonomin upptog drygt en tredjedel av talets längd (26,5 minuter). Av dessa minuter handlade mer än hälften om jobb.
  • Dessutom pratade han ytterligare åtta minuter om budgetunderskottet.
  • Utrikespolitik, och då främst krigen som landet för, fick nio minuter av talet.
  • Statens, kongressens och regeringens roll och ansvar ägnades 6,5 minuter.
  • Vårdreformen fick fem minuter, tätt följt av utbildning (4,5 minuter) och sociala frågor (fyra minuter).

Som synes nämndes inte bara vårdreformen sent i talet - den fick även ett begränsat utrymme.

Personligen fick jag intrycket av en president på reträtt. Det var ett tal som betonade att ekonomin är på rätt väg men att mycket återstår. Och i ett antal frågor kändes det som han närmar sig oppositionen för att få ett bredare stöd. Men han är en väldigt bra talare. Han har en utstrålning och en närvaro som är unik.

Republikanerna svarade, som traditionen bjuder, direkt med ett eget tal. Denna gång levererat av Virginias nyvalde guvernör Robert McDonnell, som pratade inför ett entuasiastiskt gäng partikamrater samlade i delstatens kongressbyggnad i Richmond.

Om Barack Obamas tal var en aning defensivt, så kan jag bara säga en sak om McDonnells:

Blekt.

Men det var i alla fall bättre än förra årets katastroftalare Bobby Jindal...

Inga kommentarer: