måndag 30 januari 2012

Occupy-rörelsens hopplösa taktik

Vid lunchtid i dag gick fristen ut för de boende i den ockuperade parken McPherson Square i Washington DC. Sedan den 1 oktober har platsen varit centrum för "Occupy DC" - en gren av den numera globalt spridda occupy-rörelsen som började med Occupu Wall Street tidigt i höstas.

McPherson Square ligger bara några hundra meter från Vita Huset, mitt i maktens centrum. Och många är irriterade över att den statliga parkmyndigheten - i Washington DC finns både kommunala och federala parker och just denna är federal - låtit demonstranterna ockupera platsen utan att man ingripit.

"Tvinga bort dem!"

Det var i korthet budskapet från främst republikanska politiker i samband med en hearing i kongressen för någon vecka sedan. Och parkpolisen var inte sena att byta ståndpunkt efter det. Så i helgen fick ockupanterna besked om att de skulle flytta från parken senast klockan 12 i dag, måndag.

Till saken hör också att även stadens lokala politiker börjat tröttna på att ha det här gänget boende i en tältstad - eller rättare sagt två tältstäder, det finns ytterligare ett på Freedom Plaza, mellan Vita Huset och kongressen. Nedskräpning och råttinvation har blivit några av följderna. Dessutom har ockupanterna med jämna mellanrum stoppat trafiken i området med köer och irriterade pendlare som resultat. Vid några tillfällen har det gått riktigt hett till runt parken, bland annat har folk blivit påkörda och vid ett tillfälle sköts en person ihjäl i området. Det är dock oklart om skottlossningen hade något direkt samband med ockupationen.

Så stämningen vid McPherson Square var spänd i förmiddags. Ockupanterna hade inga som helst planer på att lämna stället. Istället reste de ett jättetält - "Tent of Dreams" - över den stora statyn av general McPherson.

Jag besökte parken i eftermiddags. Ett par hundra personer fanns samlade och säkert minst ett 50-tal journalister. Däremot knappt en enda polis. Det fanns inga tecken på en förestående utrymning av stället.

Occupy-rörelsen har överlag tappat både i tempo och förtroende de senaste månaderna. Det är rätt få amerikaner, även på vänsterkanten, som fattar den politiska poängen med att bo i tält i ett par parker i centrala DC. Antalet politiska aktivister som faktiskt bor där har också minskat. Istället har de ersatts av allt fler uteliggare, som sett en möjlighet att kunna krypa in i ett tält och hyfsat hålla värmen under den bistra DC-vintern. De hemlösa i den amerikanska huvudstaden har ökat kraftigt sedan den ekonomiska krisen slog till och platserna på härbärgen och tillfälliga boende räcker inte långt. Visst finns de uteliggare som sympatiserar med de politiska budskapen som occupy-rörelsen står för, men de flesta är överhuvudtaget inte intresserade av politik eller av rörelsens krav och åsikter. De har fullt upp med att överleva, Många av dem har dessutom missbruksproblem och/eller har olika psykiska sjukdomar eller funktionshider.

Utveckligen har lett till att det politiska budskapet - som främst handlar om en protest mot de allt större skillnaderna mellan de rikaste och alla andra ("the 99 per cent") - hamnat i skymundan. Istället har råttor, drogmisstankar, våldsamheter och utslagenhet dominerat debatten kring McPherson Square och Freedom Plaza.

På de flesta andra håll i USA har de ockuperade ställena övergivits. Några gånger efter polisinsatser och våldsamheter, andra gånger helt frivilligt.

Det är en tidsfråga innan en större polisstyrka går in också på de två occupy-platserna i Washington och rensar bort tälten. Frågan är hur våldsamt det kommer att bli.

En annan fråga, som är betydligt mer intressant, är hur motståndet mot de ökade klyftorna i USA ska kanaliseras och organiseras i fortsättningen. Att ockupera parker och bo i tält är nog ingen riktigt framgångsväg. Det är dags att ta till andra - och mer genomstänkta - metoder om den här rörelsen ska bli någon kraft att räkna med inför höstens president- och kongressval. Det här med att ockupera parker är ärligt talat en rätt hopplös taktik.

Läs mer om Occupy DC och vad som hänt den senaste tiden här.



Ett stort tält restes i dag på McPherson Square, som en protest mot parkpolisens planer på att utrymma parken.



Det rådde en rätt spänd väntan under måndagseftermiddagen. Många trodde att polisen skulle storma parken. Men ingenting hände.

Ett stort antal TV-kameror och journalister fanns på plats.


Även på Freedom Plaza, mellan Vita Huset och kongressen, väntade man på polisen.


1 kommentar:

Johan Ågren sa...

Hopplös taktik? Vi har upplevt en av historiens mest framgångsrika manifestationer. Manifestationer som slagits ned med våld. Därför har den avtagit i sin nuvarande form. Occupy-rörelsen omgrupperar och bygger sitt nätverk. Den hjälper till att sprida information om maktens oegentligheter. Den har endast förlorat sin spektakulära och medieintressanta aspekt, vilket är synd. Men det skedde genom övergrepp som stärkte rörelsen. http://www.occupyforum.se