måndag 10 november 2008

Dokumentlösa arbetar, betalar skatt och köper hus

Tiotusentals så kallade illegala immigranter (eller dokumentlösa/papperslösa immigranter som många föredrar kalla de som befinner sig i ett land utan formella tillstånd), har på senare år köpt hus i USA. Det rapporterade amerikanska medier härom veckan.

Och enligt banker och finansinstitut är denna grupp bättre på att betala av på sina lån jämfört med genomsnittsamerikanen. Det finns till och med en del mäklare som specialiserat sig på att förmedla fastighetsköp för papperslösa.

Jag har själv tidigare skrivit reportage om att många som befinner sig här utan tillstånd faktiskt betalar skatt. Totalt rör det sig om rätt stora belopp. Detta är möjligt bland annat på grund av att man kan få ett så kallat ITIN-nummer trots att man saknar formella dokument. ITIN står för Indivudual Taxpayer Identification Number. Och via detta nummer kan man även godkännas som köpare av fastigheter av både bank och lokala myndigheter.

Det finns sannolikt minst omkring tolv miljoner personer som vistas i USA utan tillstånd. En del menar att det kan vara uppemot 20 miljoner.

Runt 90 procent av dem arbetar. De flesta inom tjänstesektorn, som barnpassare, städare, trädgårdsfixare, på restauranger. Många finns också inom bygg- och anläggningsbranschen samt i jordbrukssektorn. De tar i stor utsträckning sådana jobb som ingen annan vill ha. Och de får oftast skamligt lite betalt.

Det finns studier som indikerar att det amerikanska samhället drar in mer pengar på dessa illegala invandrare (i skatt, moms och andra skatter eller avgifter) än vad de kostar när det t ex gäller sjukvård eller skolutgifter. Det är alltså en bra affär för USA. Varje år betalar exempelvis dokumentlösa via skatten in omkring sju miljarder dollar till olika så kallade social security funds - medel som de själva aldrig har någon möjlighet att ta del av.

De invandrare som vistas i USA är kort sagt knappast en belastning för samhället. Snarare tvärtom. De jobbar mer, sköter sig bättre, betalar skatt, köper hus och är en grupp som generellt tillför USA ett mervärde.

Därför, menar många, borde de också behandlas med större respekt och i många fall också accepteras som fullvärdiga medborgare.

Inga kommentarer: