torsdag 6 november 2008

Nytt röstrekord i USA

Aldrig förr har en presidentkandidat fått så många röster som Barack Obama fick i tisdags. Det slutliga resultatet är ännu inte klart, men just nu är siffran uppe i drygt 64 miljoner. Redan det är två miljoner fler än som stödde George W Bush 2004. Och då finns det rätt många röster kvar att redovisa. John McCain ligger för närvarande på omkring 56,5 miljoner röster.

Röstdeltagandet har aldrig varit så här stort i USA. Preliminärt uppges 64 procent av de röstberättigade ha utnyttjat sin rätt. Det är en remarkabel ökning jämfört med tidigare år. Från 1970 och fram till 2004 låg röstdeltagandet i USA på mellan 50 och 55 procent. Sedan 1996 har trenden varit långsamt stigande och vid förra valet var röstdeltagandet för första gången på många decennier över 55 procent - 56,7 för att vara exakt.

USA går därmed tvärsemot många andra i-länder, där röstandelen sjunker liksom antalet partipolitiskt aktiva. Det är garanterat många som nu noga studerar utvecklingen i USA: Hur kommer det sig att det politiska engagemanget här är större än någonsin när det minskar på många andra håll? Intressant fråga och sannolikt finns det mer än ett svar.

Inga kommentarer: