tisdag 25 november 2008

Till minne av Joe Hill

I dag, den 25 november, är det exakt 93 år sedan som 30 000 personer samlades i Chicago för att ta ett sista farväl av Joe Hill.

I går intervjuade jag en av ledarna för USA:s största fackförening, SEIU, och för att bli lite inspirerad så läste jag boken "The Case of Joe Hill" av Philip Foner häromkvällen. Boken är en oerhört grundlig genomgång av hela den utredning och rättegång som föregick Joe Hills avrättning den 19 november 1915. Det är en historia som fortfarande fascinerar.

Joel Häggström, född 1879 i Gävle, var medlem i och agitator för den amerikanska sektionen av IWW, Industrial Workers of the World. IWW är en syndikalistisk organisation som hade sin storhetstid i början av seklet och som numera för en tämligen undanskymd tillvaro med ett par tusen medlemmar här i USA.

Joe Hill är en av amerikansk arbetarrörelses mest kända namn. Inte så mycket för att han var en strålande ideolog eller organisatör, vilket han knappast var, utan mer för hans roll som musiker och träffsäker diktare. Han åkte runt i landet och agiterade, sjöng och spelade.

Men mest känd blev han för att han sannolikt utsattes för ett justitiemord av en domstol i delstaten Utah. Han var åtalad för att, tillsammans med en okänd person, ha skjutit en affärsinnehavare och dennes son till döds. Många menar dock att det i själva verket var hans politiska aktiviteter som ledde till dödsdomen.

Något graverande för Joe Hill var att han samma kväll som morden, sökte läkarhjälp för en egen skottskada. Men han dömdes på utomordentligt svaga indicier.

Foner skriver i sin bok (utgiven första gången 1965, ny upplaga så sent som år 2000):

"Det fanns varken bevis för att Hill var i Morrisons affär eller att någon av mördarna blev skjuten. Om Hill hade blivit skjuten i butiken skulle polisen ha hittat kulan, eftersom den gick rakt igenom hans kropp. Inget av vittnena pekade ut Hill som en av de båda som dök upp i butiken. Merlin Morrison, som var den enda som såg skottlossningen, kunde inte heller identifiera Hill.

Det är en juridisk grundprincip att man inte ska kunna bli dömd enbart på misstanke om brott. Joe Hill blev åtalad och dömd enbart med detta som grund. Han hade oturen att bli skjuten samma kväll som far och son Morrison blev mördade. Detta ledde till att han arresterades som misstänkt och att han, under normala omständigheter skulle ha blivit släppt i brist på bevis. Men när polis och myndigheter upptäckte vem Joe Hill var, såg de och övriga anti-fackliga krafter i Utah, chansen att lösa ett brott och samtidigt bli av med en militant facklig aktivist. (...)

Joe Hills rättegång utvecklades snabbt till en av de största rättsskandalerna i amerikansk arbetarhistoria. (...) Det är dags att resa en staty av Joe Hill i Salt Lake City, med inskriptionen:

Till minnet av Joe Hill. Vi glömmer aldrig. Mördad av myndigheterna i staten Utah, 19 november 1915. "

Översättningen är min och jag har gjort några förenklingar av texten.

Inga kommentarer: