lördag 15 november 2008

Frånvarande pappor

En polisman dödades i juni i samband med en jakt på en biltjuv i Prince George's county, strax utanför gränsen till Washington DC. Senare greps den 19-årige Ronnie L White för dådet. Två dagar senare hittades han i sin cell, strypt till döds. Ingen är ännu åtalad för mordet.

Ronnies pappa, Ronnie Harris, hade inte träffat sin son på flera månader. Anledningen var att han satt i fängelse. Det var i fängelsets dagrum han fick höra nyheten om att sonen misstänktes som skyldig för polismannens död och att han senare mördats i sin cell.

Nu har Harris trätt fram. Han erkänner att han varit en sjusärdeles kass far och ett dåligt föredöme för sonen och mest av allt varit en väldigt frånvarande pappa.

"I know that if I had been there for Ronnie all those years, this wouldn't have happened to him", säger Harris till Washington Post.

Historien om far och son Ronnie sammanfattar vad som är verklighet för väldigt många personer, särskilt runt om i USA:s storstäder. Antalet unga singelmammor har ökat kraftigt under flera decennier, de tvingas själva ta hela ansvaret för föräldraskapet och på en del håll börjar man prata om att detta är det enskilt största sociala problemet; att papporna är helt frånvarande i väldigt stor utsträckning och att de unga - särskilt pojkarna - tidigt utvecklar andra föredömen eller ideal. Det handlar ofta om äldre ungdomar med ett "coolt" kriminellt beteende.

Det finns helt enkelt inga vanliga farsor kvar i området som kan ge motbilder, stabilitet och fungera som positiva förebilder.

Författaren George Pelecanos har beskrivit det här på ett utmärkt sätt i flera av sina böcker. Kan rekommenderas för den som är intresserad.

Ronnie Harris har - för sent - insett att definitivt han tillhört gruppen frånvarande pappor. Han har i alla sina vuxna år åkt in och ut i fängelse, han och sonens mammam skilde sig tidigt och sonen har vuxit upp utan någon egentlig kontakt med sin far.

Nu är hans son död. Harris vill berätta sin historia och ta sin del av skulden för vad Ronnie White råkade ut för. Kanske kan det få någon pappa därute att ta ett större ansvar för sina barn. Gott så.

Inga kommentarer: