onsdag 5 november 2008

Flera bakslag för homosexuella

Valet här i USA i går handlade inte bara om vem som skulle bli president. Det fanns även en mängd andra val att göra. Ett antal senatorer skulle väljas, liksom ledamöter till representanthuset, politiker till delstatsparlamenten och en massa folk till diverse lokala styrelser och poster runt om i detta jättelika land.

Och så var det dessutom rätt många folkomröstningar. Jag har tidigare rapporterat om att invånarna i South Dakota skulle säga sitt om aborträtten - i USA:s mest abortfientliga delstat. Jag är skyldig er resultatet: 45 för och 55 emot förslaget att kraftigt begränsa kvinnans möjligheter att välja abort.

Även invånarna i Colorado och Kalifornien röstade emot förslag om begränsningar av aborträtten.

Några andra omröstningar landet runt:

Kalifornien, Arizona och Florida röstade samtliga nej till samkönade äktenskap. Det innebär att det nu är 30 delstater som inte tillåter homosexuella att gifta sig.

I Arkansas sa man nej till ogifta pars möjlighet att adoptera eller bli prövade som fosterföräldrar. I praktiken innebär också detta ett bakslag för homosexuella, eftersom förslaget var direkt och uttalat riktat mot deras möjligheter att adoptera.

Michigan sa nej till stamcellsforskning på embryon.

Invånarna i delstaten Washington sa ja till dödshjälp för patienter med kort tid kvar att leva. Det ska vara tillåtet för en läkare att skriva ut en dödlig dos med läkemedel till den patient som uppfyller kraven och själv så önskar.

Djur får ökade rättigheter i Kalifornien. Det gäller höns, grisar och kalvar som nu får lagstadgad rätt att ha tillräckligt utrymme för att kunna vända sig, ligga ner och "sträcka på benen".

Inga kommentarer: