Ja, på vissa punkter var han tydligare än tidigare, t ex:
- Han förordar en "public option", dvs en statligt driven sjukvårdsförsäkring. Dock i liten skala, särskilt utformad för dem som inte tidigare har haft någon möjlighet att teckna försäkring.
- Han vill ha ett "individuellt obligatorium" - dvs att alla enligt lag ska ha en minimiförsäkring.
- Han vill införa en statligt organiserad "Insurance Exchange", en slags försäkringsbörs, där "småkunder", individer och småföretag, kan gå samman och via staten förhandla fram bra villkor och låga premier med försäkringsbolagen.
- Regelverken kring försäkringsbolagen ska skärpas och tillsynen av dem ska förbättras. Patienter med t ex kroniska sjukdomar eller tidigare konstaterade diagnoser - som botats - ska inte behöva betala högre premier än "helt friska".
- Han kan tänka sig skattelättnader och avdrag för individer som själva upphandlar sin försäkring. Detta är i grunden ett förslag som kommer från republikaner, bl a John McCain.
Annars var presidenten rätt kritisk mot kongressledamöterna, som inte lyckats skaka fram något färdigt förslag på vårdreform. Han tyckte att en stor del av sommarens debatt om reformen varit våldsamt överdriven och innehållit en del rena lögner, exemplifierat med de så kallade "deathpanels" som bland andra Sarah Palin pratade om.
"Det är dags att gå från ord till handling", sa han och spände ögonen i ledamöterna.
En relativt stor del av talet ägnade han åt tillbakablickar. Inte minst i samband med att han berättade om ett brev från Ted Kennedy, som han tog emot efter senatorns död för ett par veckor sedan. Budskapet i brevet var att Obama inte ska ge upp frågan om sjukvårdförsäkring för alla.
Obamas besök i senaten hettade till rätt rejält när den republikanske representanthusledamoten Joe Wilson, South Carolina, plötsligt skrek "You lie!". Ett etikettbrott som senare fördömdes av flera ledamöter. I den amerikanska kongressen ska man behandla sin president med respekt, även om man inte håller med i sakfrågorna. En knapp timme senare fick sökningen "Joe Wilson" + "you lie" nästan 4 000 träffar... Jag misstänker att klippet redan finns på You Tube.
Det finns garanterat all anledning att återkomma i frågan om vårdreformen. Nu ska jag kolla hur det går för Söderling mot Federer i US Open.
2 kommentarer:
Vad är det egentligen för tidsaspekt på den här reformen? Jag har för mig att det fanns någon form av "deadline" fram mot årsskiftet, eller är det helt fel?
I så fall känns det som det börjar bli bråttom. Det verkar ju inte var mycket som är konkretiserat än måste jag säga...
/Hanna
Egentligen finns det flera "deadlinjer" för hela reformen. Några av förändringarna - t ex utbyggnad av vårdförsäkring för barn och unga i hushåll med låga inkomster samt satsningar på ny informationsteknik (e-journaler och liknande) - ingår i det stora stimulanspaktetet som redan är beslutat. Andra ingredienser räknar man med ska kunna gå att genomföra rätt snabbt, när väl "huvudreformen" är beslutad och undertecknad. Det gäller exempelvis rätt till skatteavdrag för privata försäkringar. Några av de riktigt stora förändringarna kommer dock att ta flera år att genomföra. Dit hör att organisera en statligt driven försäkring samt den s k försäkringsbörsen (Insurance Exchange).
Obama vill avsätta 900 miljarder dollar i sammanlagt 10 år för att genomföra reformen. Sedan är förhoppningen att reformen ska börja kunna betala sig.
Skicka en kommentar